Vágólapra másolva!
Bár a magyar fociválogatottnak négy vb-selejtezős kör után minden esélye megmaradt a második hely megszerzésére, a továbbjutással még csak félúton lenne, ráadásul a rájátszás túléléséhez is jókora bravúr kell. A gyengébb csapatok eddig sem sűrűn vették sikerrel ezt a fázist, a FIFA pedig rátett egy lapáttal a kiemelés bevezetésével. A hibátlanul menetelő hollandok miatt nagyon nehéz lenne a csoportelsőséget megcélozni, de a gyakorlat azt mutatja, a magyarokéhoz hasonló csapatoknak sokkal gyakrabban sikerül közvetlenül kijutni, mint a rájátszáson keresztül.

Négy forduló után a pótselejtezőt jelentő második helyen áll a magyar válogatott a világbajnoki selejtezőcsoportjában, ami akkor is kellemes meglepetés, ha tudjuk, hogy a sorozatnak több mint a fele hátravan. Ha azonban az európai erőviszonyokat szemügyre vesszük, a vb-selejtezők előtt a harmadik kalapba rangsorolt magyar csapat helyzete nem tűnik könnyűnek.

Az európai szövetség (UEFA) 53 tagállamából mindössze 13 lesz ott a 2014-es világbajnokságon, és mivel a selejtezők sorsolásához kialakított kiemelési kalapok mindegyikében kilenc válogatott szerepel, ha pusztán a papírforma érvényesülne, akkor már a második kalapból is csupán négy együttes juthatna ki a tornára. Szerencsére a labdarúgás nem matematika, de azért a legutóbbi vb előtt a kiemelési sorrend meglepően jól tükrözte a reális erőviszonyokat.

Forrás: MTI/EPA/Valda Kalina
Dzsudzsákéknak nem lesz elég az észt-román-török triót megelőzni

Akkor az első kalapban kiemeltek közül mindössze kettő nem jutott ki (Csehország és Horvátország), négy évvel korábban pedig a legmagasabban rangsoroltak közül csupán egyetlen bukta el a kvalifikációs sorozatot, és maradt le a vébéről (Törökország). Ehhez képest a mostani selejtezősorozatban az első kalapos csapatok meglepően gyengén állnak, a kilenc csoportból négyben nem ők vezetnek.

Viszont ebből a négy csoportból háromban nem a második, hanem a harmadik kalapos csapat a jelenlegi első, ami arra utal, hogy a kiemeltek mögött már sokkal kisebbek a különbségek. Hogy ez mennyire igaz, azt jelzi, hogy a 2010-es vébére a második kalaposok közül csak Anglia jutott ki, a harmadik kalaposok közül viszont hárman is (Szerbia, Dánia, Svájc), ráadásul mindannyian pótselejtező nélkül, csoportelsőként.

A fentiekből látszik, hogy a vébérészvétel kiharcolása egy hátrébb sorolt csapat számára sem lehetetlen, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy mindezt könnyebb elérni csoportelsőként, mint pótselejtezőn keresztül. Utóbbiban ugyanis az alacsonyabban rangsoroltak sokkal ritkábban képesek rácáfolni a papírformára.

A FIFA a legutóbbi vébé előtt ráadásul tett is azért, hogy lehetőleg az erősebbnek tartott csapatok jussanak ki a vébére. A pótselejtezők során ugyanis korábban nem alkalmaztak kiemelést, a véletlenre bízzák a sorsolást, legutóbb viszont az aktuális világranglista alapján kettéosztották a nyolc csoportmásodikot.

A 2010-es vébé előtt a négy párosításból csak egy olyan volt, ahol nem a kiemelt jutott tovább, csupán Szlovéniának sikerült továbblépnie az esélyesebb Oroszországgal szemben. Négy évvel korábban is csak egy párviadal volt, ahol nem az esélyesebb ment tovább, a svájciak kiütötték a törököket.

Márpedig ha az aktuális állást vesszük figyelembe, akkor a jelenlegi csoportmásodikok közül mindössze kettő áll hátrébb a FIFA világranglistán Magyarországnál, Bulgária és Izrael. A többi (Horvátország, Svédország, Norvégia, Görögország, Montenegró és Franciaország) mind magasabbra rangsorolt a magyar csapatnál. Közülük a kiemelés miatt várhatóan a francia, svéd, horvát, görög négyesből kapnánk ellenfelet.

Forrás: AFP/Isza Ferenc
Csoportmásodikként könnyen megkaphatnánk újra Ibrahimovicékat

Ha a jelenlegi állás helyett a sorsolás előtt kijelölt második kalap csapatait vesszük alapul, akkor sem biztatóbb a névsor: Szerbia, Dánia, Svédország, Szlovénia, Oroszország, Szlovákia, Montenegró, Franciaország. Közülük a lehetséges ellenfelek: Franciaország, Svédország Oroszország és Dánia.

Persze előbb még a második helyet is meg kell szerezni, ráadásul ez még egyáltalán nem jelent automatikus pótselejtezőt, a kilenc csoportmásodik közül csak nyolc marad versenyben. Mivel van egy ötcsapatos csoport is, így a csoportmásodikok rangsorolásánál a hatos csoportoknál az utolsó helyezett elleni eredményeket nem veszik figyelembe.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az Andorra elleni 5-0-s diadalnak ne volna értéke. Az Eb-selejtezőkkel ellentétben ugyanis a vb-selejtezőben pontazonosság esetén nem az egymás elleni eredmény, hanem az összesített gólkülönbség rangsorol. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mi 5-0-ra nyertünk Andorrában, míg a románok hazai pályán csak 4-0-ra győztek ellenük, és akár még az is nagyon jól jöhet, hogy az utolsó játéknapon Magyarország-Andorra találkozó lesz.