Magyar színezett húst találtak Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Beszínezett sertéshúst próbált egy magyar cég marhabélszínként értékesíteni Szlovákiában. A viszonteladó azután fogott gyanút, hogy a múlt héten Svédországban már lefoglaltak több ezer kilogramm festett magyarországi húst.
Vágólapra másolva!

Marhahúsként megjelölt, magyarországi eredetű, mélyfagyasztott sertéshúst találtak a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet ellenőrei egy pozsonyi viszonteladó raktárhelyiségeiben - erősítette meg a felügyelet szóvivője szerdán.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a 420 kilogramm mélyfagyasztott hús - amelyet csomagolásán marhabélszínként jelöltek meg - voltaképpen mesterségesen színezett sertéshús. A termék forgalomba nem került, a csalást a viszonteladó egy véletlenszerű ellenőrzéskor állapította meg. "A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le, ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt" - mondta Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa.

Hozzátette, hogy a marhabélszín kiolvasztásakor a hús gyanús állagára lett figyelmes, ezért bevizsgáltatta a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeletnél. A hús protein vizsgálatakor kiderült, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst, valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz. A sertéshús átfestésére az elemzések szerint nem élelmiszeripari festéket, hanem más szintetikus festékanyagot használtak. A szállítmányt viszonteladás céljából egy kassai székhelyű cégtől vásárolta a Hermes Clasic vállalat tulajdonosa. Elmondta: a cégre - amelytől a mostani szállítmányt vásárolta - eddig nem volt panasza.

Bár az ügyről már értesült a szlovák rendőrség is, hivatalosan még nem indítottak vizsgálatot. "Együttműködünk az ügyben a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelettel, eddig azonban nem kaptunk feljelentést" - közölte Alexander Szabó, a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője.