"Adóemelést!" - Meghibbantak a vezérigazgatók?

Vágólapra másolva!
Adóemeléseket és emellett kiadáscsökkentéseket is sürget az 80 magas rangú amerikai vállalatvezető által aláírt nyílt levél, amely a WSJ szerint ma kerül majd nyilvánosságra. A cím természetesen provokatív, egyik aláíró sem hibbant, de maga a levél és annak komoly sajtóvisszhangja kiválóan mutatja, hogy az amerikai politikai kultúrában milyen fontos szerepe van a civil kezdeményezéseknek és vélemény-nyilvánításnak.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal azt írja, hogy a mai napon egy több mint 80 amerikai topmenedzser által aláírt és az amerikai Kongresszusnak címzett nyílt levél kerül majd nyilvánosságra. Ebben a legnagyobb amerikai cégek vezetői állítólag sürgetik a honatyákat, hogy mihamarabb faragják le az amerikai költségvetési hiányt kiadáscsökkentéssel és adóemeléssel egyaránt.

A szignálók között az alábbi, az üzleti világban óriási névnek számító személyek is szerepelnek:
- Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója
- Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója
- Jeffrey Immelt, a General Electric vezérigazgatója
- Jamie Dimon, a J.P. Morgan vezérigazgatója

Az aláírók teljes listáját ITT, a teljes levelet eredetiben pedig ITT tekinthetik meg olvasóink.

A vezérigazgatók, elnökök és egyéb magas rangú vállalati tisztviselők azt hangoztatják leginkább a levelükben, hogy a költségvetési hiány csökkentésére szükség van, de bármely kiigazító program csak akkor lehet politikai és pénzügyi értelemben is sikeres, ha kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre egyaránt épít.

A menedzserek szerint gátat kell szabni az állami egészségügyi kiadásoknak, meg kell tartani a szociális védőháló fizetőképességét és olyan átfogó adóreformot kell véghezvinni,. ami szélesíti az adófizetői bázist, de alacsonyabb kulcsokat alkalmaz, s ezzel ösztönzi a gazdasági növekedést.

A most nyilvánosságra hozandó nyílt levél egyértelműen kéri a honatyákat arra, hogy emeljék az adókat is, de ugyanakkor azt is mondja, hogy az aláírók nem fognak támogatni egy olyan programot, amely csak és kizárólag adóemelésekre épít, a kiadáscsökkentést pedig hanyagolja.

Nagyon érdekes a levélben, hogy az amerikai elnökválasztás jelenleg is zajló hajrájában sem Barack Obama-t, sem pedig Mitt Romney-t nem támogatja egyértelműen, bár az maga az üzenet talán inkább az utóbbi jelölt elképzeléseihez áll közelebb. Fontos azonban, hogy az egész levelet egy olyan civil szerveződés hozta tető alá a vezérigazgatókkal, amit egy demokrata-republikánus közös vezetésű bizottság munkája inspirált. Ennek az úgynevezett Simpson-Bowles bizottságnak az alapvető megközelítése az, hogy egy hatékony kiigazító csomagban minden egyes dollárnyi adóemelésre 3 dollárnyi kiadáscsökkentésnek kell jutnia.

Sokat elárul, hogy a nyílt levél aláírói között nincs ott például a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett, illetve a másik ismert tőzsdeguru, Soros György sem. Ők ketten Obama elnök régi támogatói és sokszor nyilatkoztak már a sajtóban arról, hogy szerintük vagyonos emberként nekik lényegesen több adót kellene fizetniük, mint amennyit jelenleg fizetnek. Buffett szerint az lenne az igazságos, ha a dollármilliárdosoknak legalább 30%-os jövedelemadót kellene fizetniük.

Mint ismeretes, az amerikai elnökválasztási kampányban Obama egyik fontos tézise, hogy a társadalom felső 2%-ának (köztük a nagyvállalatok vezetőinek) adóterhelését növelni kell. Romney ezzel szemben ellenzi a puszta adóemelést és azt hangoztatja, hogy egy olyan átfogó adóreformot kell véghezvinni, ami támogatja a gazdasági növekedést.

Cikkünk címe természetesen provokatív, egyik aláíró sem hibbant, de maga a levél és annak komoly mai sajtóvisszhangja kiválóan mutatja, hogy az amerikai politikai kultúrában milyen fontos szerepe van a civil és üzleti élet kezdeményezéseinek, valamint a magánszféra vélemény-nyilvánításának. Ahogy említettük, Soros György például nyíltan kiáll Obama elnök mellett és hangoztatja a vagyonosok által fizetett adók emelésének szükségességét. Erről például az alábbi videóban is beszél:

http://www.youtube.com/embed/Aj6v55czZLk

Thomas Peterffy, egy másik magyar származású amerikai dollármilliárdos ugyanakkor Mitt Romney-t támogatja, legutóbb például azzal lepte meg az USA lakosságát, hogy saját pénzén készített egy rövid kampányfilmet, amit aztán (szintén saját pénzén) több amerikai tévécsatornán is futtatott. Érdemes megnézni, többek között arról is beszél, hogy milyen érzés volt számára a szocialista Magyarországon felnőni és miért éppen az USA-t választotta, amikor úgy döntött, hogy elhagyja a hazáját.

http://www.youtube.com/embed/Vzh-9LBDsGQ