Pár órán át tartott a szíriai tűzszünet

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg ágyúzni kezdte Damaszkusz peremkerületeit alig pár órával a tűzszünet elfogadása után. Késő délután jelentették be, hogy elfogadják a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep idejére, de azt hozzátették, ha rájuk lőnek, akkor visszalőnek.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg ágyúzta egy Damaszkusz melletti magaslatról a főváros déli peremkerületeit csütörtökön késő este, néhány órával az után, hogy elfogadta az ENSZ által javasolt tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnepére - közölték szemtanúk. A tüzérség egy olyan városrészt lőtt, ahol jobbára az Izrael által bekebelezett Golán-fennsíkról érkezett menekültek élnek.

A szíriai hadsereg csütörtökön késő délután jelentette be, hogy elfogadta a tűzszünetet a muzulmán áldozati ünnep idejére, azaz péntek reggeltől hétfőig. A katonaság ugyanakkor fenntartja a jogot a visszavágásra, ha "a terroristák" megtámadják, vagy ha megpróbálják kihasználni a fegyvernyugvást a pozícióik javítására, erősítés bevonására vagy lőszer beszerzésére, és akkor is, ha a szomszédos országok átengedik határukon "a terroristákat" - hangzott a közleményében.

A tűzszünetet Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja kezdeményezte, az ENSZ BT a támogatásáról biztosította, és felszólította a térségbeli országokat, valamint a nemzetközi feleket, hogy vessék latba befolyásukat a béke megteremtése érdekében. A közvetítő szerint az általa megkeresett harcoló csoportok többsége fenntartásokkal, de elfogadta a kezdeményezést.