Visszaüt a szabadságharc - Tényleg szakított az IMF?

Vágólapra másolva!
Valóban zokon vette az IMF, hogy miközben Varga Mihály egyeztetni utazott Tokióba, Magyarországon nyíltan IMF-ellenes kampányt indított a kormány. Az [origo] információi szerint a Valutaalapnál már csak akkor fognak foglalkozni Magyarországgal, ha gyökeres gazdaságpolitikai fordulatot látnak, de ennek egyelőre nem mutatkozik jele.
Vágólapra másolva!

Elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel - írja az [origo] a Valutaalapon belüli folyamatot ismerő, a tárgyalásokra rálátó kormányzati forrásokra hivatkozva. Ezek az értesülések egybevágnak a Népszabadság tegnapi információival, miszerint az IMF zokon vette a kormány nyíltan ellenséges hazai médiakampányát.

A hír megjelenésével összefügghet, hogy gyengülésnek indult ma a forint, 282,3 felett jár az EURHUF.

EURHUF (1 perces)

Az [origo] szerint magyar oldalról Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is "komoly fejmosást" kapott az IMF tokiói közgyűlésén két IMF-vezetőtől is. Varga ráadásul láthatóan nem tudott a médiakampányról, vagy legalábbis arról, hogy épp a tokiói találkozók idején indul. Az [origo] forrásai szerint az IMF-vezetők kerek perec közölték Vargáékkal, hogy azonnal állítsák le az őket lejárató kampányt, különben ne is álmodjon a magyar fél arról, hogy "tovább asszisztálnak Orbán játékához", a maguk részéről befejezettnek tekintik a magyar tárgyalásokat.

A mostani megszorítások a Valutaalap szemében nem jelentenek fordulatot. Az intézkedéscsokor szerkezete ugyanis durván növekedésromboló, az adóemelések dominálnak benne, a kiadási oldalon alig vannak lépések. Az IMF-nél úgy látják, az államadósság hosszú távú finanszírozhatóságát most leginkább az eltűnt növekedés veszélyezteti, Orbán és Matolcsy György csomagjai tovább rontanak a helyzeten, hiába hozzák lejjebb a hiányt.

A Valutaalap a szintén most bejelentett intézkedést, a bankadó szintjének fenntartását is rossz ötletnek gondolja. A kormány ráadásul egy új sarcot, a pénzügyi tranzakciós illetéket is a bankszektorra terheli, amelyek mind a hitelállomány leépülését fogják fokozni, tovább rontva a növekedési kilátásokat. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika is marad, ez pedig a beruházások süllyedésén keresztül rombol.

Az IMF álláspontja szépen rímel a Nomura elemzőjének véleményére, aki Cséfalvay Zoltán londoni tájékoztatója után úgy foglalta össze a kormány stratégiáját, hogy pusztán rendkívül kockázatos tűzoltásra koncentrál, miközben nem veszi figyelembe a növekedési áldozatokat, így 2014-ben sem remélhetünk számottevő gazdasági növekedést, ellentétben a kormány elképzeléseivel.