Utcára tesz tízezer embert a UBS

Vágólapra másolva!
A svájci UBS AG (SIX Swiss) bank 10 000 ember elbocsátását tervezi és leépíti kötvénykereskedési üzletágának egy részét, hogy megfeleljen a Bazel III. követelményeinek és a részvényesek profit elvárásainak. Folytatódik a Libor-ügy is, aminek újabb UBS tőzsdei kereskedők estek áldozatul.
Vágólapra másolva!

Svájc legnagyobb befektetési bankja, a UBS AG (SIX Swiss) is elbocsátásokra kényszerül. Tízezer munkavállalójától fog megválni a bank, mivel a visszaszorítja tőke intenzív befektetési banki tevékenységét.

A leginkább a kötvénykereskedési üzletág szűkítésével tervezett költségcsökkentés nagyjából 100 milliárd svájci frank összegű kezelt vagyon leépítését, irodák bezárását és a tőke-megfelelési mutatók javulását hozza majd.

A svájci óriás annak érdekében kényszerült a drasztikus lépés meghozatalára, hogy megfeleljen a Bazel III. globális szabályozási előírásoknak. A következő évre tervezett bevezetés a bankok számára komoly javulást vár el a tőke-megfelelési és likviditási mutatókat illetően.

A JP Morgan londoni elemzője, Kian Abouhossein szerint a piac üdvözölni fogja a hírt; "UBS visszamegy a gyökereihez". A kötvénypiaci verseny nagyon kiélezetté vált az utóbbi időben, a forgalom jelentősen csökkent a válság előtti időkhöz képest. Az európai befektetési bankokat tekintve jelenleg a Deutsche Bank áll az élen, miután 5,8 százalékos piaci részesedést ért el a harmadik negyedévben, megelőzve ezzel a UBS-t és a Barclays-t.

UBS AG (SIX Swiss)

Forrás: [origo]

Az utóbbi időben nem ez az első eset, hogy európai nagybankok elbocsátásokat jelentenek be. A Deutsche Bank több ezer emberétől válik meg, csökkenti a kifizetendő jutalmak mértékét és eszközértékesítésekkel próbál megfelelni a Bazel III. elvárásainak. A holland ING bank 130 munkavállalójától válik meg a kelet-európai régióban az október 1-i bejelentés szerint.

A UBS háza tájáról más negatív hírek is érkeztek a napokban. A Royal Bank Scotlanddel egyetemben tőzsdei kereskedőket kellett felfüggeszteniük a szingapúri irodájukban, mivel azok valószínűleg részt vettek a Libor befolyásolásában. A pénzügyi felügyeleti vizsgálatok még folynak annak megállapítására, hogy miként befolyásolták éveken át nagy bankok kereskedői a bankközi hitelkamatok (Libor) mértékét. Ha ugyanis mesterségesen magasan tartották a hitelkamatlábat, a hitelfelvevők többet fizettek, mint kellett volna, és ugyanez igaz fordítva is, ha a kamatláb alacsonyabb volt, olcsóbb volt hitelt felvenni.