Az árupiac is az elnökválasztást figyeli

Vágólapra másolva!
Obama programja több esélyt ad egy újabb pénzügyi stimulusnak, míg Romney győzelme esetén a monetáris lazítás esélye csökken. Előbbi segíti az árupiacokat, az utóbbi további negatív nyomást gyakorolhat a legtöbb eszközre. Jelentős új pozíciók felvétele csak a választási eredmények ismeretében várható.
Vágólapra másolva!

Ahogy a részvénypiacokon úgy az árupiacokon sem láthattunk jelentős elmozdulásokat a hét első kereskedési napján. Ma sem várható intenzívebb érdeklődés, meg kell várnunk a szerdai nyitást az újabb iránymutatáshoz. Egyedül a dollár erősödése tűnik folyamatosnak, ami fenyegetőleg hat az árupiaci kilátásokra.

Az amerikai crude olaj stabilizálódott a 85 dollár feletti szinteken, a múlt heti intenzív kilengéseket követően nagyobb mozgásokat nem produkált. Kisebb kivárás jellemzi ezt a piacot is az elnökválasztás körüli bizonytalanságnak köszönhetően. Az olaj mozgásában alapvetően egy csökkenő tendencia bontakozott ki az elmúlt hetekben és ennek a tendenciának a folytatódása a legvalószínűbb a következő időszakban is. Támaszt jelent az árfolyamnak a közel-keleti feszültségek állandósulása, míg folyamatos nyomást gyakorol az egyre borúsabb növekedési kilátásokat prognosztizáló előrejelzések sora.

A pénteki pofon kiheverése volt jellemző tegnap a fémek piacára is, jelentős áresések enyhe korrekcióját láthattuk hétfőn. A réz háromnapos csökkenést követően tudott enyhén emelkedni, a trendet követte az alumínium, a nikkel és az ón is. A csökkenő árfolyamok korrekciója volt megfigyelhető az ezüst és az arany piacán is. Emelkedni tudott a búza, a kukorica és a szója is követve az általános tendenciát.

Ma az összes lényegesebb árupiaci termék határidős árfolyama emelkedést mutat, dacára annak, hogy a dollár kéthónapos csúcsa körül mozog az euróval szemben (bár jó eséllyel emiatt áll a sor végén a WTI olaj és az arany). Az élen mezőgazdasági termékek haladnak, de nem maradt le túlságosan az ezüst és a Brent olaj sem.