Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Commerzbank AG (Xetra) alulmúlta a várakozásokat harmadik negyedéves gyorgjelentésével, amiben a bank bevétele és nettó profitja is csalódást okozott. Az Európában egyik legrosszabbul teljesítő bank stratégiáját tekintve is kihívásokkal küzd, versenyképességének megőrzése érdekében újabb kölségcsökkentések várhatóak a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A második legnagyobb német bank, a Commerzbank AG (Xetra) vállalatra is sor került a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonban, ami azonban csalódást keltett a befektetők körében. A társaság árbevétele a várt 2,46 milliárd euró helyett 2,38 milliárd eurót tett ki. A kereskedelmi és befektetési banki tevékenységet végző cég az egyik leggyengébben teljesítő bank az európai mezőnyben. Az utóbbi öt évben értékének 95 százalékát elvesztette a bank, ennél többet csak egyes görög és ír pénzintézetek csökkentek értékben.

A 25 százalékban állami tulajdonban lévő bank az utóbbi 5 évben folyamatosan építette le ingatlan és hajózási szállítmányozási portfólióját, amiken a legtöbbet vesztette a válság kezdete óta. A Commerzbank valaha a világ harmadik legnagyobb hajózási szállítmányozási portfólióval rendelkezett, és Európa legnagyobb kereskedelmi ingatlan finanszírozója volt.

Commerzbank AG (Xetra) öt éves részvényárfolyama

A tavalyi 687 millió eurós veszteséggel zárult harmadik negyedévnél, ami nagy részben a görög állampapírtulajdonból származott, idén 78 millió eurós nettó profitot jelentett a bank. Az elemzői várakozásoktól azonban még ez is jelentősen elmarad (94 millió euró).

Fontos azonban kiemelni, hogy a banknak további költségcsökkentésekre van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a lépést a versenytársakkal. A Deutsche Bank, a UBS és az ING nemrégiben bejelentett elbocsátásai is azt a célt szolgálják, hogy kevesebb kiadással, alacsonyabb operatív költséggel működjenek a vállalatok.

Az üzletmenet átformálása várható, ami hosszabbított munkaórákat és költségmegszorításokat is jelenthet, de a Financial Times-ban megjelent információk alapján akár 5-6 ezer alkalmazott elbocsátását is eredményezheti, aminek jele, hogy a bank képviselői már tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel.

Christian Muschick elemző úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy "hiányzik a cég tisztán látható stratégiája. A bank nem használta ki az olcsó beszállási lehetőséget kínáló 2009-es piaccsökkenést sem." A hírre a részvényárfolyam közel 3,5 százalékot esett a reggeli kereskedés folyamán.

Commerzbank AG (Xetra) részvényárfolyamának idei alakulása


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről