Teljes napfogyatkozás lesz a déli féltekén

Vágólapra másolva!
Az Ausztrália és a Csendes-óceán egy részén látható természeti jelenség közép-európai idő szerint kedden 21 óra 35 perckor kezdődik.
Vágólapra másolva!

A jelenséget Ausztrália északi részén, főként a turisták által kedvelt Queensland szövetségi államban kísérik nagy figyelemmel, a jelenség egyébként csak az Csendes-óceán déli, lakatlan részein lesz látható (részletesen lásd ezen a térképen).

Forrás: AFP
A teljesség szokás szerint csak egy szűk sávban lesz látható, amely a Csendes-óceánon halad át

A Hold árnyéka az adott időpontban rávetődik a Darwintól 250 kilométerre keletre fekvő Garig Gunak Barlu nemzeti parkra is - mondta Fred Espenak, a NASA szakértője. Az árnyék innen a Carpentaria-öblön halad át, majd ismét eléri az ausztrál szárazföldet, ahol számos európai és amerikai is figyeli - ha az időjárás megengedi - két percen át a teljes napfogyatkozást Cairnsben és Port Douglasben (részletes térkép itt).

Forrás: NASA, facebook.com/Chet.Apichet
A legutóbbi látványos fogyatkozás egy gyűrűs napfogyatkozás volt 2012 májusában, ez a kép a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült

A déli féltekén megtett 14 500 kilométeres táv után a napfogyatkozás közép-európai idő szerint éjfél után 48 perccel ér véget Chilétől 800 kilométernyire nyugatra.

Itt követheti élőben a látványos jelenséget, hőlégballonokra szerelt kamerák felvételein. Az eseményt a Slooh Space Camera is közvetíti.

Az ausztrál őslakosok mítoszaiban a napfogyatkozás rendkívül fontos Duane Hamacher, az Új-dél-walesi Egyetem szakértője szerint. Mondáikban a Hold és a Nap gyakran női, illetve férfialakot ölt, akik egymást követik az égen, hol egymással harcolva, hogy egymást szeretve.

A teljes napfogyatkozás igen ritka jelenség. A következőt 2015. március 20-ra várják Izland, a Feröer-szigetek és a norvégiai Spitzbergák fölött. A legközelebbi olyan teljes napfogyatkozás, amelyet sokan láthatnak, 2017. augusztus 21-én lesz, amikor a teljesség sávja az USA területén halad át (az évtized fogyatkozásait lásd itt).

Forrás: AFP/Torsten Blackwood