2013-tól nincs áfa az üzletág-értékesítéseknél

Vágólapra másolva!
Egy könyvvizsgáló vállalat által készített jelentés szerint egyszerűbb lesz a vállalkozások élete az áfatörvény egyik tervezett módosítása miatt. A válság idején gyakori üzletág-értékesítéseknél ugyanis jövőre a cégek időt spórolhatnak azzal, hogy mentességet kapnak az áfafizetés kötelezettsége alól.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megkönnyíti a szervezet átalakításra készülő vállalkozások életét az áfatörvény egyik tervezett módosítása, amely mentesíti az üzletágak értékesítését az áfafizetés kötelezettsége alól - derül ki a MAZARS legfrissebb tanulmányából. Magyarország ötödik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó vállalata szerint a módosítás nem csak pénzt spórolna a vállalkozásoknak, de az eddig alkalmazott időigényes megoldásokat is kiválthatja.

A cég közleménye szerint az elhúzódó gazdasági válság sok céget késztet arra, hogy átvizsgálja és ésszerűsítse működését, finanszírozási nehézségek esetén pedig az üzletágak eladása az egyik legkézenfekvőbb megoldási alternatíva lehet. Az áfafizetésből adódó pluszköltségek elkerülésének érdekében a vállalkozások eddig időigényes és bonyolult megoldások használatára kényszerültek, kezdeményezhették például az adott üzletág cégjogi kiválasztását - áll a közleményben.

A jelentéséből kiderül, hogy a tervezett módosítás szerint az üzletág átruházás csak abban az esetben lesz áfa körön kívüli ügylet, ha az üzletág kizárólag adóköteles tevékenységet végez, így a javaslat önmagában nem jelent majd megoldást az adómentes tevékenységet is folytató vállalkozások számára. A vállalkozásoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az üzletág részeként ingatlan is kerül-e átadásra, és ha igen, a felek megelőzőleg választottak-e az ingatlan értékesítésre áfakötelezettséget, mert ez utóbbi is feltétele az áfa körön kívüli kezelésnek.

A MAZARS szerint az üzletág átruházási szerződés elkészítése jogi szempontból nem lesz bonyolultabb, számviteli kezelése ugyanakkor továbbra is összetett és erőforrás-igényes feladat marad. Ennek a jelentés szerint elsősorban az az oka, hogy minden egyes átvett eszközt és kötelezettséget külön-külön kell felvenni a vevő a könyveibe, az üzletág vételára pedig általában nem a könyvekben szereplő tételeken alapul, hanem az üzletág működéséből származó jövőbeli hozamok jelenértékén.

Nehézséget jelenthet továbbá, hogy az ilyen tranzakciókban gyakran találhatóak olyan eszközök, amelyek az eladónál nem is szerepelnek a könyvekben, például vevőkör, know-how, márkanév, üzleti vagy cégérték, így az átvétel során ezeknek is tételesen meg kell állapítani az értékét. A MAZARS szerint az üzletág-átruházás ugyan áfa körön kívüli lehet jövőre, de a veszteség átvitelére ilyen módon továbbra sem nyílik lehetőség.