Mire számítsunk Obamától hosszú távon?

Obama vs szektorok kép kicsi
Vágólapra másolva!
Elkezdhetnek tervezni a hosszú távú befektetők miután Barack Obamát újraválasztották a legfontosabb gazdaság első emberévé. Az általa eddig is támogatott szektorok, az egészségügy, az építőipar, az ingatlanpiac és az ezekből profitáló pénzügyi szektor relatívan jó teljesítményét várhatjuk a következő négy évre is.
Vágólapra másolva!

Most, hogy lezárult az amerikai elnökválasztás, és Barack Obama folytathatja a világ legnagyobb gazdaságának irányítását, valamivel biztosabban láthatják a jövőt a befektetők. Annak ellenére, hogy a vagyonos rétegek számára adóemeléseket helyezett kilátásba, illetve a részvényosztalékok után megfizetendő adót is növelné a régi-új elnök, az intézményi befektetők bíznak a második Obama-ciklusban. Az év végéhez közeledve ugyan egyre égetőbb problémává válik a költségvetési szakadék ("fiscal-cliff"), ami recesszióba taszítaná az USA gazdaságát, azonban az amerikai politikusoknak is érdekük, hogy mihamarabb megtalálják a megoldást.

Mi az a "fiscal cliff"?

A "fisclal cliff" a sajtó által kitalált elnevezés egy automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő csomagra, ami akkor lép hatályba 2013. január 1-jén, ha a Kongresszus nem tud megegyezni egy deficitcsökkentési tervről. A CBO (Congressional Budget Office) nemrégiben publikált elemzéséből kiderül, hogy a csomag 560 milliárd dolláros deficitcsökkentő hatással járhat, ám recesszióba taszítja az Egyesült Államokat 2013 első félévében.
Az elemzés szerint a költségvetési hiányt mintegy 607 milliárd dollárral (a GDP 4 százaléka) csökkentené a hatályba lépő intézkedéscsomag. Azonban a gyengülő gazdasági aktivitás következményeit is belekalkulálva összességében 560 milliárd dollárnyi pozitív hatása lehet az intézkedéseknek a CBO becslése szerint.
A reál GDP-re gyakorolt hatásnak köszönhetően 2013 első félévében minden bizonnyal recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság. Éves szinten 1,3 százalékos zsugorodás következhet be az első hat hónapban, míg az egész évet tekintve összességében 0,5 százalékos növekedést jelez előre a tanulmány. Idén a harmadik negyedévben 2 százalék volt az évesített GDP növekedés.



Azt már korábban összehasonlítottuk, hogy a múlt alapján milyen részvénypiaci hozamokat prognosztizálhatunk, ha a demokrata Obama, és milyeneket, ha a republikánus Romney lenne az amerikai elnök. Arról is készítettünk egy elemzést, hogy miként alakult a különböző társadalmi rétegekben élők jövedelme az egyes politikailag eltérő elnökségek alatt. Vegyük most végig, hogy mely gazdasági szektoroknak kedvezhet Obama elnök újraválasztása.

Barack Obama 2009-es hivatalba lépése óta az S&P 500 részvényindex közel másfélszeresére nőtt, ami a 2008 végi tőzsdei beszakadásnak köszönhetően nagyon alacsony szintekről korrigált vissza. Néhány szektor különösen jól járt az Obama által végrehajtott reformok, intézkedések által.

Az egészségügy eddig jól járt

A kiváltságos szektorok közé tartozik például az egészségügy, amit 2010 májusában kezdtek el megkedvelni a befektetők miután az elnök sikerrel vitte végig az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reformokat tartalmazó törvénycsomagot. A reform lényege, hogy kibővíti a biztosítottak arányát az amerikai lakosságon belül, ugyanakkor célja, hogy csökkentse az egészségügyi szektor működésének összköltségét.
Hogyan érinti ez a részvények árfolyamát? A befektetők elkezdték megvásárolni a gyógyszergyártók, biztosító társaságok, kórházak részvényeit, mivel azoknak hirtelen jóval több fizetőképes ügyfelük lett. A Pfizer gyógyszergyártó árfolyama például 68 százalékot esett a Bush-éra 8 évében, 2001 és 2009 között, míg az elnökváltás óta közel 67 százalékkal nőtt. A Viagra gyártójánál a fordulópontot épp Obama elnöki posztra lépése jelentette.

A Pfizer árfolyamának alakulása az elmúlt 12 évben

A Unitedhealth Group biztosítótársaság és kisebb biotechnológiai cégek, mint például az Alexion Pharmaceuticals árfolyamai is sokat emelkedtek mióta az Obamacare átment. Összességében az egészségügyi papírokat tömörítő SPDR Health Care index értéke, ami az S&P 500-ban szereplő egészségügyi szektorba tartozó vállalatot magában foglalja, 12 százalékot emelkedett, szemben az S&P 500 indexével, ami 8 százalékot ment idén. A kilátások kedvezőek a szektorra nézve, meglátásunk szerint az elmúlt évek relatív felülteljesítése tovább folytatódhat.

Az SPDR Health Care index és az S&P 500 index idei teljesítménye

Építőipar és ingatlanpiac

Obama elnök a Fed elnökével, Ben Bernanke-val együtt azt tűzte ki céljául, hogy fellendítse az amerikai építőipart, mivel annak legfontosabb elemeit nem lehet külföldre telepíteni, mint egy mobiltelefon összeszerelő üzemet, így a hazai, drágább erőforrásokból kell gazdálkodniuk az építőipar szereplőinek. A jelzáloghitel-válság utáni években jelentősen leépült szektor legutóbb szeptember elején kapott közvetett stimulust a központi szervektől, amikor a Fed-elnök bejelentette a QE3-at, ami jelzáloghitel alapú értékpapír vásárlásokban nyilvánul meg, ezzel ösztönözve a lakáspiacot. A Fed keresletnövelő vásárlásai érdekelté teszik a bankokat, hogy jelzáloghiteleket értékesítsenek, mivel a jegybank komoly vevőként lépett a piacra. A hitelkihelyezések pedig lakásvásárlásokhoz, a vezetés reményei szerint, épülő lakásokhoz, házakhoz vezetnek.

A korábbi monetáris lazítási programok is jótékony hatással voltak az építőiparra és az ingatlanpiacra. Az amerikai építőipari cégeket tömörítő iShares U.S. Home Construction ETF alakulása az egyik legjobb módja, hogy összehasonlítsuk az ágazat vállalatainak teljesítményét az S&P 500 indexével. Az Obama-éra kezdete óta 198 százalékkal dráguló építőipari index lényegesen felülteljesítette a 48 százalékot emelkedő S&P 500 indexet. A legjobban teljesítő részvények közül kiemelhetjük a Lennart, a PulteGroupot vagy az Eagle Materials-t, vagy esetleg az úszómedencéket gyártó SCP Pool társaságot.

Az iShares U.S. Home Construction ETF és az S&P 500 index elmúlt négy éves teljesítménye

A pénzügyi szektor is profitálhat

Az ingatlan beruházásokon túl természetesen az ingatlan értékesítések is beindultak, olyan szereplőkkel, mint a bevásárló központokra specializálódott Simon Properties vagy a legnagyobb jelzáloghitel portfólióval rendelkező Wells Fargo.

A fogyasztói hitelezés felfutásából olyan cégek is profitálhatnak, mint a Mastercard, mivel a hitelkártyák használata ismét fellendülőben van. A Fed által összegyűjtött adatok szerint szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt éves szinten a lakosságnál lévő hitel állománya, ami idén a legmagasabb érték.

Az amerikai fogyasztói hitelállomány változása éves alapon (%)

Összegezve mindezt, várhatóan a második Obama-elnökség első évében a befektetők további lassulást árazhatnak be a globális gazdasági növekedésre a "fiscal-cliff" probléma megoldásától függően. Emellett a globális hangulat is megrogyni látszik, a szeptemberi magasságokról lefelé irányuló korrekció kezd kibontakozni, ami akár tartósabb esésbe is átcsaphat.

Obama ugyan nem minden tekintetben részvénybarát politikát tűzött ki, transzparens és következetes döntéseinek következtében a második évtől azonban jól alakulhatnak a részvényárfolyamok, ahogy tették azt például Clinton elnök második regnálása alatt is, 1997 és 2001 között. Az újraválasztott elnökök jellemzően bátrabban húznak meg olyan lépéseket, melyek politikailag nem feltétlenül népszerűek, de gazdasági szempontból indokoltnak tűnhetnek, mivel az Egyesült Államokban az elnök csak egyszer ismételhet, így Obamának sem kell még egy elnöki kampányra készülve növelnie népszerűségét.

Az S&P 500 index teljesítménye az utóbbi néhány elnökségi ciklus alatt