Dühöngő görög hivatalnokok rontottak a német konzulra

Vágólapra másolva!
Egy Szalonikiben zajló konferencián szitkozódva rohangáltak a folyosókon és tojásokat dobáltak a németekre. A német konzult kávéval és vízzel öntötték le.
Vágólapra másolva!

A tervezett elbocsátások ellen tiltakozó görög önkormányzati dolgozók megtámadtak csütörtökön egy Szalonikiben zajló német-görög konferenciát, és rátámadtak a rendezvényen részt vevő német konzulra - közölte a rendőrség.
Több tucatnyian behatoltak a konferenciának otthont adó épületbe, és szitkozódva végigrohantak a folyosókon. A tiltakozók célja a Berlin és Athén közötti kapcsolatok elsimítására hivatott értekezlet meghiúsítása volt - tájékoztattak a hatóságok.

A francia hírügynökség értesülése szerint néhány demonstráló kávéval és vízzel öntötte le a konferenciaterembe belépő Wolfgang Hoelscher-Obermaier német konzult, a brit hírügynökség azonban úgy értesült, hogy a rendőrség élő pajzsot vont a diplomata köré, így nem tudtak rárontani. Több tiltakozó tojással dobálta meg az értekezleten megjelent német delegáció tagjait.

Az épület előtt összecsődült mintegy kétszáz fős tömeg "Ki az összes nácival!", "Most vagy soha!" és "Harcolj a végsőkig!" jelszavakat skandált. A rendőrök végül gumibottal és könnygáz bevetésével zavarták el a tüntetőket. Sérültekről nem érkezett jelentés, és a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.

Az erőszakos akció előzménye, hogy a német munkaügyi miniszterhelyettes Szalonikiben egyebek mellett arról beszélt, hogy Görögországban háromezer önkormányzati alkalmazott végez el annyi munkát, mint Németországban egyezer.

Görögországban sokan Angela Merkel német kancellárt okolják a súlyos megszorításokért, és az ezzel együtt járó tömeges leépítésekért. Angela Merkel októberi athéni látogatásakor tízezrek vonultak utcára és csaptak össze a rendőrökkel, néhányan pedig náci zászlókat égettek.