A kevesebb munkanap miatt gyengébb az ipar

Vágólapra másolva!
Csökkent is, és nőtt is az ipar teljesítménye szeptemberben. Összességében csökkenő kibocsátást mért a KSH, de ennek az oka az, hogy kevesebb munkanap volt, mint tavaly. Ezt kiszűrve a termelés nőtt.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Idén szeptemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly, a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést jelez - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest az ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal nőtt szezonálisan és a munkanaptényezővel is kiigazítva. Az ipari termékek belföldi értékesítésének volumene 6,0 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől, az export volumene 3,6 százalékkal esett vissza. A csökkenés az előző havi 5,1, illetve 2,1 százalékról gyorsult fel.

A termelés az év első kilenc hónapjában 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, az export volumene 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a belföldi eladások 2,5 százalékkal estek.

Augusztusban is úgy csökkent az ipari teljesítmény, hogy a munkanaphatást leszámítva növekedést mért a KSH.