Egész éjjel hullottak a rakéták Gázára

Gázai övezet, izrael palesztin harcok, a palesztín palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának lebombázott épülete
Vágólapra másolva!
Egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi offenzívát indít a Gázai övezet ellen. A palesztinok 280 rakétát lőttek ki Izrael területére az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő heves légicsapásokat mért ismét a Gázai övezetre pénteken reggel, rakéták hullottak a terület székhelyére, Gázavárosra is, és lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának az épületét.

A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és a reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enkláve ellen. Szemtanúk szerint a legújabb légicsapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe. A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük több gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 230-at.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légicsapást mért az övezetre, a palesztinok pedig 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Ezekből 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt.

Forrás: AFP/Marco Longari
A palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának lebombázott épülete
(További képekért kattintson a fotóra!)

A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz. Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen, döntés azonban még nem született erről.

Izraelben pénteken 16 ezer tartalékos katonának kezdték el kézbesíteni a behívókat - közölte a hadsereg. Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak. A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_1972622890001.html

Videó a támadásokról

Csütörtökön Tel-Aviv egyik déli elővárosában csapódott be két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta. A légitámadásra figyelmeztető szirénák 1991 óta először szólaltak meg az izraeli városban. A húsz évvel ezelőtti öbölháború idején Scud rakétákat lőttek ki a városra Irakból.

Pénteken reggel az izraeli hadsereg szórólapokon figyelmeztette a gázaiakat, hogy tartsák távol magukat a Hamásztól és más terrorszervezetektől.