Elérte Tel-Aviv elővárosát a palesztinok egyik rakétája

Vágólapra másolva!
Tovább durvult csütörtökön a Hamász és Izrael által vívott rakétaháború, amely egy szerdai, összehangolt izraeli támadás után robbant ki. Mindkét oldalon többen meghaltak, a palesztinok rakétái pedig a történelem során először elérték Izrael kereskedelmi fővárosának, Tel-Avivnak a peremét is.
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be csütörtökön Tel-Aviv egyik déli elővárosában - közölte az izraeli hadsereg. A rakéta több másik, rövidebb hatótávolságú társával együtt válaszcsapás volt arra az izraeli támadásra, amely előző nap megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának vezetőjét, és legalább 20 célpontot bombázott a Gázai övezetben.

A Gázai övezettől 60 kilométerre fekvő Tel-Avivot eddig sosem érte el palesztin rakéta a Gázai övezet felől, a mostani támadás a Hamász által végrehajtott legnagyobb hatótávolságú csapás. A rakéta ugyanakkor nem okozott károkat, mivel Rison Lecion előváros lakatlan területén, homokdűnék között csapódott be - közölte az Izraeli hadsereg.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy "helyi készítésű" rakétát lőtt ki Tel-Aviv felé. Nem sokkal később egy másik rakétát is kilőttek a városra, de az nem érte el Tel-Avivot, valószínűleg a tengerbe zuhant.

Több mint 270 rakéta

Izrael szerint a konfliktus szerdai kirobbanása óta a palesztinok több mint 270 rakétát lőttek ki izraeli területre. A hadsereg aktivizálta Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszerét, és sikeresen lőtt ki a levegőben több palesztin rakétát, mások azonban célba találtak. Kiryat Malachi városában egy rakéta például telibe talált egy lakótömböt, amelynek legfelső szintjén három ember életét vesztette.

A palesztin ellencsapás miatt Izrael kereskedelmi fővárosában, Tel-Avivban az esti csúcsforgalom idején megszólaltak a légvédelmi szirénák, az emberek pedig sietve menedékhelyekre szaladtak. Sajtójelentések szerint rövid időre kiürítették a védelmi minisztérium épületét is.

Bár a Hamász szerint saját készítésű rakétákkal lőtték Tel-Aviv környékét, szerdán az izraeli hadsereg még azt közölte, hogy tudomásuk szerint a palesztinok iráni rakétákkal vannak felszerelve. A szerdán indított izraeli hadműveletben Izrael szerint megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket föld alatti raktárakban tároltak, és akár Tel-Avivig is képesek lettek volna eljutni. Egy iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád csütörtökön azt közölte, hogy ők lőtték Tel-Avivot, méghozzá Fadzsr-5 rakétákkal.

Szárazföldi támadás is lehet

Izrael szerdán indított a Gázai övezet ellen összehangolt támadást, amelynek során állítása szerint katonai célpontokat támadott. Az egyik első csapásban megölték a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, Ahmed al-Dzsabarit, akit az utcán, autójában robbantott fel egy izraeli rakéta (erről itt olvashat bővebben). A támadás után a Hamász közölte, "kitárult a pokol kapuja", majd rakétákkal kezdte lőni Izraelt. A válaszcsapásokban a BBC szerint legalább három izraeli halt meg az ország déli részén, míg a Gázai övezetben 15 palesztin, köztük gyerekek is életüket vesztették.

Az eldurvuló konfliktus miatt Izrael mozgósította hadseregét, csapatokat irányított az ország déli részére, és behívtak 30 000 tartalékost is. Az ország vezetői már szerdán közölték, hogy amennyiben a konfliktus tovább fokozódik, akár szárazföldi hadműveletekre is sor kerülhet.

Nyugalomra intenek

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön önmérsékletre intette Izraelt és a palesztinokat is. Az izraeli miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésben felszólította a feleket, hogy "ne haladjanak az erőszak szélesedésének útján".

Jay Carney, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezetre, a Hamászra hárította a felelősséget az erőszakért. Ez az erőszak "semmit sem segít a palesztinoknak" - nyilatkozott újságíróknak a szóvivő az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén, amely New Yorkba vitte Obamát.

Michel Szulejman libanoni elnök elítélte és "barbár" jelzővel illette a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokat. "A háború és terror még sohasem vezetett igazságos és átfogó békéhez" - mondta az elnök csütörtökön. A régió szándékolt demokratizálása sem halad előre általa - figyelmeztetett. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szorítsa rá Izraelt a béketárgyalások újrafelvételére.

A radikális muzulmán libanoni Hezbollah szervezet, mely a kormányban is részt vesz, azzal vádolta meg Izraelt, hogy "megsemmisítő háborút" folytat a Gázai övezetben. A síita mozgalom szerint Izrael háborús bűnöket követ el.