Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rekord összegű bírság a BP-nek

Vágólapra másolva!
Újabb 4,5 milliárd dollárt kell fizetnie a BP-nek a Mexikói-öbölben történt olajszennyezésért, amit még 2010-ben okozott egy kőolaj fúrótorony felrobbanása. A történetnek még nincs vége, újabb vádak állnak még a BP Plc. (LSE) előtt.
Vágólapra másolva!

Már 12 milliárd dollárnál tart a BP-re kirótt bírságok/kártérítések összege miután tegnap 4,5 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a londoni székhelyű vállalatot az New Orleans-i bíróság. Ebből 4 milliárd dollár az Amerikai Igazságügyi Minisztériumot illeti, amiből 1,26 milliárd dollár a bírság, 525 millió dollárt a SEC (az amerikai pénzügyi felügyelet) kap a befektetők kártalanítására, a maradék összeget pedig helyreállításra fordítják. A teljes összeget a következő 5 évben kell kifizetnie a cégnek.

Európa második legnagyobb olajipari cégére 17,6 milliárd dolláros perek sorozatát zúdították a különböző állami és civil szervezetek a 2010-ben történt fúrótorony robbanás miatt, ami a Mexikói-öblöt nagy mértékben beszennyezte. Ebből az összegből eddig 12 milliárd dollárt varrtak a BP nyakába különböző bíróságok és kártérítések formájában.

Az emlékezetes baleset miatt, ami következtében 11 munkás is életét vesztette, hosszú ideig kőolaj ömlött a tengerbe. A vállalatvezetés téves információkkal félrevezette a nyilvánosságot, jóval kisebb mértékű szennyezésről számolt be, derült ki a szakértői vizsgálat után. A tegnap befejeződött perben 14 vádpontból 13 a Deepwater Horizon fúrótorony vezetésének hibáira, mulasztásaira és a figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyására vonatkozik, míg az utolsó pont a vállalatvezetést marasztalta el a szennyezés mértékének alábecslése miatt.

Az 1,26 milliárd dolláros büntetés az Egyesült Államok történetének legnagyobbika a 2009-es 1,195 milliárd dolláros Pfizer Inc. pénzbírságát megelőzve, amiért a Pfizer egyes gyógyszereinek értékesítését megvesztegetéseken keresztül érte el. A BP további vádiratait még ebben a hónapban tárgyalják, a történet folytatódik. A BP Plc. árfolyama kevéssel lefelé csúszott a reggeli kereskedésben.

BP Plc. (LSE)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről