Miért erősödött csütörtökön a forint?

Vágólapra másolva!
Annak ellenére kitartóan erős a forint, hogy az IMF-megállapodásban már senki sem hisz, és Magyarországon vélhetően jövőre sem lesz gazdasági növekedés. Mi áll a háttérben?
Vágólapra másolva!

Egy hónapos csúcsra ért a forint az euróval szemben csütörtökön: az eurót 279 alatt jegyezték, és a hazai deviza meg is tartotta kedvező pozícióját. A forint erősödését támogatta, hogy a befektetőknek nagy az étvágyuk a kockázatosabbnak ítélt, magasabb kamatozású feltörekvő piaci eszközök iránt.

A befektetők a jelek szerint továbbra is rózsaszín szemüvegen keresztül néznek, és különösen a feltörekvő piacokat kedvelik, ahol magasabb hozamot érhetnek el. A forinteszközök is ebbe a csoportba tartoznak, és annak ellenére csábítóak, hogy tart a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa.

Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője szerint a forint piacára leginkább a nemzetközi hangulat hat, és az euró erősödése alapján nem meglepő, hogy a forint is jól teljesített. "A forintot egyelőre nem bolygatják a borús kilátások, az euró/forint árfolyam a nyári, őszi sáv alja felé vette az irányt. A 276-os szint egy fontos támasz, innen tovább akkor erősödhet a forint, ha Magyarország számára kedvező döntés születik Brüsszelben, a költségvetési tárgyalásokon - vélekedett az elemző.

Csütörtökön viszonylag kedvező makrogazdasági adatok érkeztek szerte a világból. A kínai gazdaság növekedési kilátásai javultak, és a beszerzésimenedzser-indexek alapján az euróövezetben sem olyan katasztrofális a helyzet, mint ahogyan az elemzők gondolták. Az euró erősödött a dollárral szemben, és a tőzsdeindexek is feljebb tudtak kapaszkodni.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban továbbra sem oldódott meg a költségvetési szakadék kérdése, és Görögország sem kapta meg a következő hitelrészletet, ezeket a kockázatokat nem szabad elfelejteni. Közben az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy Magyarország nem akar megállapodni az IMF-fel egy hitelkeretről, és a Matolcsy-csomagok növekedésre gyakorolt negatív hatásait is felismerték a piaci szereplők.

A megszorításoknak mégis van egy pozitív üzenetük: a kormány minden eszközzel a GDP 3 százaléka alatt kívánja tartani a költségvetési deficitet az idén és jövőre is, ami igen fontos az európai adósságválság közepette a befektetők szemében. A lassan csökkenő adósságpálya is pozitívum, és egy alapvetően kedvező környezetben a piacokat nem érdeklik a negatívabb hazai fejlemények.

Ha azonban az MNB túlságosan alacsonyra vágja a kamatot, akkor már nem lesz olyan csábító Magyarország, mert a magas kockázatért cserébe a befektetőket nem kárpótolná a nagyobb hozam. Az IMF-megállapodás hiánya, a fokozatosan csökkenő alapkamat és a recessziós környezet akkor kerülhetne előtérbe, ha megváltozna a befektetők kockázatérzékelése. Amíg bíznak abban, hogy a világ nagy jegybankjai mindent megtesznek a globális kilábalás érdekében, addig csak igen kedvezőtlen fejlemények tudnák elfordítani őket a magasabb kamatozású feltörekvő piaci eszközöktől. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor a forint vezethetné a gyengülést a régiós devizák közül.

Noha a forint néhány napja még havi mélyponton járt az euróval szemben - miután kiábrándító magyar GDP-adat érkezett -, most pedig egy hónapos csúcson van, ez az árfolyamváltozás viszonylag szűk sávban zajlott le. A mélypont 286 forintos eurónál állt be, a csúcsot 278-as jegyzés közelében láthattuk. A további erősödés gátja az IMF-hitelmegállapodás hiánya és a kedvezőtlen szerkezetű kiigazítási csomag.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mindent meg fog tenni, hogy csökkentse a munkanélküliséget és lendületet adjon a gazdaságnak. A Fed a jól bevált kötvényvásárlást alkalmazhatja, hiszen a kötvénycsereprogram az év végén lejár. Vagyis Ben Bernanke Fed-elnök élénkítése közvetve segít a magyar kormánynak is, hogy elkerülje az IMF-hitelt.

Alapvetően továbbra is az látszik, hogy a forint árfolyamának irányát a nemzetközi befektetői hangulat határozza meg. A belföldi események általában csak felerősíteni vagy tompítani tudják az árfolyammozgás irányát. Ám egyes unortodox gazdaságpolitikai intézkedések ezt a forgatókönyvet felül is írhatják, hiszen nem tudjuk, hogy milyen tervek lapulnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fiókjában.

Ha jövőre Matolcsy átköltözne a Magyar Nemzeti Bankba, elfoglalva az elnöki széket, és az unortodox gazdaságpolitikát a monetáris politikába is átvinné, akkor az heves mozgásokat hozhatna a devizapiacon.