Varga: az is eredmény, ha nincs IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás az IMF-fel, mondta tegnap Varga Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az IMF-tárgyalódelegáció vezetője szerint az nem lenne eredmény, ha a megállapodással a magyar lakosság nem járna jól. Varga tegnapi szavaival az IMF-megállapodás esélye tovább csökken, ami beleillik az utóbbi időszak kormányzati kommunikációjába.
Vágólapra másolva!

Lehet olyan helyzet, hogy meg tudunk állapodni az IMF-fel, de ez nem olyan megállapodás, amivel az ország lakossága jól jár. Ezért lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás - idézi az Origo Varga Mihály szavait. A kormány szerint az ország megítélését nem befolyásolja az IMF-megállapodás megszületése vagy elmaradása, hiszen több mint ezer éve működő magyar állam elég garanciát kell jelentsen a befektetők számára. A kormánynak bár továbbra is szándékában áll megállapodni, "de nem minden áron".

Az IMF és a magyar kormány közötti szakadék a növekedés eltérő megítélésében keresendő. Az IMF nem nézi jó szemmel a vállalati és banki szegmenst terhelő új adókat és szabályozási intézkedéseket, hiszen emiatt elmaradnak a beruházások és lassul a növekedés.

A kormány olyan megállapodást nem szeretne mint a 2008-as, amikor "egyhavi fizetést elvettek a közszférától és egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól."Varga szerint az IMF-ellenes kampány a megállapodás sikerét nem befolyásolja, és van remény, hogy néhány hónapon belül meglesz a megállapodás.

Varga szavai a gyors IMF-megállapodás esélyét tovább csökkentik, bár a kormányzat utóbbi időszaki kommunikációját elnézve ez nem jelenthet nagy meglepetést a piaci szereplőknek. Sokan gondolják úgy, hogy a megállapodásra addig nem kerül majd sor, amíg a piac azt ki nem kényszeríti. Márpedig az utóbbi hónapokban tapasztalt kiváló külpiaci hangulat és kockázatvállalási hajlandóság nem tette sürgetővé a megállapodás.

Bár a forint árfolyama erősödött és az állampapírpiaci hozamszintek is csökkentek, a gazdaságpolitikai kockázatok miatt - mely alá sorolhatjuk az ad hoc módon változó nagyvállalati adóterhelést - a magyar részvénypiac árazása kedvezőtlen módon élesen elvált a régióban megfigyelhető trendekről.