Meglepően nagy osztalékot fizet az Oracle

Vágólapra másolva!
Megemeli osztalékát az Oracle, hogy a befektetők elkerülhessék a 2013-ban várható adóemelések hatását. Az év végén fizetendő magasabb osztalékért cserébe ugyanakkor a következő két negyedévben nem számíthatnak kifizetésre a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az Oracle is meghajol a befektetők akarata előtt, és előre hozta két osztalékfizetését is, elkerülendő a jövőre várható magasabb osztalékadót. A társaság a november végén záruló negyedéve után nem a várt 6 centet, hanem a következő két negyedév szintén 6 centes osztalékaival együtt 18 centet fizet majd ki. (Az Oracle üzleti éve május végén zárul.) A megemelt osztalékot azok a befektetők kaphatják meg december 21-én, akik december 14-én birtokolták a részvényt.

Az Oracle ezzel beáll azon vállalatok sorában, akik igyekeznek előrehozott vagy rendkívüli osztalékfizetéssel még azelőtt visszajuttatni készpénzt a befektetőiknek, mielőtt az költségvetési szakadékhoz kapcsolódó adóemeléseknek "áldozatul esik" az osztalék is.

A 2012-es kifizetések után még az aktuális, 15 százalékos adókulccsal adóznak a befektetők, de az automatikusan életbelépő 600 milliárd dolláros megszorítócsomag részeként ez az adó 40 százalék fölé emelkedhet. Még ha sikerül is megegyezniük a politikusoknak a szakadék elkerüléséről, a költségvetési kiigazításoknak jó eséllyel mindenképpen része lesz az osztalékadó megemelése.

Az elmúlt hetekben számos nagyvállalat jelentett be a szokásostól eltérő osztalékfizetést vagy osztalékemelést, köztük a kiskereskedelmi szektorban ténykedő WalMart és a Costco, a kaszinóipar nagyágyúi, a Las Vegas Sands és a Wynn Resorts is.