Vágólapra másolva!
Hogy mi a közös Cristiano Ronaldóban, Zlatan Ibrahimovicban és Huszti Szabolcsban? Nemcsak az, hogy mindannyian remek futballisták, hanem az is, hogy hiába lőttek gyönyörű gólt, nem kerültek be a 2012-es Puskás-díj jelöltjei közé. Nálunk viszont ők is eséllyel indulnak az év legszebb gólját kereső összeállításunkban, de nem lesz könnyű dolguk a kapusgólt és majdnem félpályás bombát is felvonultató mezőnyben.

1988-ban a világ fociszerető része tátott szájjal bámulta, ahogyan Muhren keresztlabdája után Van Basten olyan szögből lőtt őrületesen nagy gólt a hosszú felsőbe a szovjetek elleni Eb-döntőn, ahonnan normál ember még azon gondolkodna, hogy veszi a labdát. Huszonnégy évvel később a Metaliszt Harkov brazil játékosa, Taison bemutatta a tökéletes másolatot: hasonlóan éles szögből tüzelt, és tett egy kis külsőt a labdába, amely csodálatos röppályát leírva tekeredett a jobb felsőbe.


277501outform.html400350


Távoli bombákból nem volt hiány 2012-ben sem, és amikor szeptember végén megláttuk, mit művelt Martin Jiranek a Kubany Krasznodar-Tyerek Groznij orosz bajnokin, biztosak voltunk benne, megvan a FIFA által alapított Puskás-díj egyik tuti jelöltje. A cseh védő neve végül mégsem szerepelt a tízes listán, pedig majdnem a kezdőkörből akasztott hatalmas gólt a bal felsőbe. Van, aki el sem lát onnan a kapuig.


277502outform.html400350


Mi más hozhat hírnevet az embernek, ha nem egy tökéletesen időzített ollózás, amely ráadásul a meccs végeredményére is befolyással van? A Bologna albániai születésű görög középpályása, Panajotisz Koné a Napoli elleni meccsen gondolt egy merészet, és egy jobbról érkező beadást kapura ollózott, a megvalósítás pedig olyan jól sikerült, hogy mi sem tudtuk őt kihagyni az összeállításunkból, és a szárnyakat kapó Bologna is megfordította a vesztésre álló meccset.


277503outform.html400350


Ha már ollózás, akkor itt a helye a mai futball egyik legellentmondásosabb alakjának, Zlatan Ibrahimovicnak, aki ontja magából a zseniális megoldásokat, miközben rendre leamortizálja az ellenfelek védőit vagy kapusait. A svéd-angol meccsen már bőven belefért volna, ha semmit nem csinál az utolsó percekben, hiszen három góljával így is egyedül nyerte meg a meccset csapatának, de slusszpoénként egy égből pottyant labdát 25 méterről beollózott a kapuba.


277504outform.html400350


Pár éve a Falcao névről még mindenkinek a brazil futsalos varázsló jutott az eszébe, de aztán berobbant a kolumbiaiak nagypályás klasszisa, és a Portóban, majd az Atléticóban ipari mennyiségben szerzett góljai miatt névrokonához hasonló elismerést vívott ki magának. Mi most mégis a brazil Falcao előtt emeljük meg nem létező kalapunkat, aki egy gálameccsen mutatta meg, hogy van még új trükk a tarsolyában: a legurított labdát előbb a sarkai közé kapta, majd felugorva átemelte a lövésre számító kapus fölött.


277505outform.html400350


Ne szégyelljék magukat, ha első hallásra nem tudják, hol is játszik Dominique Niederhauser, aki minden idők legnagyobb kapusgólját jegyezte. Niederhauser a svájci amatőr bajnokságban szereplő Dardania Lausanne-t is híressé tette, amikor a Genolier-Begnins elleni, 6-1-re megnyert meccsen mellre vett egy indítást, majd jó nagyot belebikázott a labdába, amely szép röppályát leírva behullott az ellenfél kapujába.


277506outform.html400350


Szegény Cristiano Ronaldo bajnok lett a Real Madriddal, egy hajszállal maradt le a BL- és az Eb-döntőről, és mégis, egy ilyen év után mindenki Messiről beszél, aki sorozatban a negyedik Aranylabdáját nyerheti meg. Ha ettől nem is lesz maradéktalanul boldog, mi azért kárpótoljuk annyival Ronaldót, hogy a Rayo Vallecano elleni sarkazós remekművét beválasztottuk a tízes listánkba.


277507outform.html400350


Győztes gólt szerezni még a nősök-nőtlenek meccsen is nagy élmény, hát még egy bajnoki meccsen, és ha ez ráadásul egy szemet gyönyörködtető megoldással párosul, akkor azt még 70 évesen is mesélni lehet a haveroknak a kocsmában. A Csernomorec albán légiósa, Elis Bakaj a Tavrija elleni meccsen megadta a módját a mindent eldöntő gólnak, művészien vett le egy hosszan előrevágott labdát, majd a védőt átemelve szétlőtte a bal felsőt. Érdemes a lassítást is megnézni, ahogy pörög a védő, nem igazán tudva, hova is lett az a fránya labda.


277508outform.html400350


És a végére kicsit hazabeszélünk, hiszen a magyar játékosok sem tétlenkedtek, arról például Huszti Szabolcs is tudna mesélni, hogyan kell szenzációs győztes gólt szerezni. A Hannover-Bremen meccs 2-2-re állt, amikor a korábban már gólt szerző Huszti ollózva eldöntötte a három pont sorsát, majd örömében vetkőzni kezdett, és a kerítésre is felmászott, ami a bíró furcsa felfogása szerint két sárgát, azaz kiállítást ért. Mindez persze nem ront a gól esztétikai értékén.


277509outform.html400350


Gera Zoltánnak furára sikerült az őszi szezonja, mert a West Bromwich Albion edzője néha teljesen indokolatlanul mellőzte a középpályást. A Liverpool ellen azonban ott volt a pályán Gera, és a szöglet után kifejelt labdát mellel megszelídítette, majd egy pattanás után úgy küldte a jobb felsőbe, mintha az a világ legegyszerűbb dolga lenne.


277510outform.html400350


Összeállításunkban nem vettük figyelembe a Puskás-díj jelöltjeit, mivel azokat a gólokat már sok helyen bemutatták, mi is megtettük korábban.