Grillezett osztriga fűszervajjal

fűszervajas osztriga
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Mudra László

Elkészítési idő: 10 perc

Alapanyagok:

  • 12 db osztriga
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 zacskó durva só (az osztriga sütéséhez)

Az osztrigákat a kagylók lapos oldalával felfelé egy nagy fazékba fektetem, annyi vízben, amennyi belepi a fazék alját addig főzöm alacsony hőfokon, amíg az osztrigák kinyílnak (körülbelül két perc). Hagyom kihűlni.

A vajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet és a lisztet összekeverem. Sózom és borsozom a masszát.

Egy tepsi aljára durva szemű sót szórok, az osztrigákat kinyitom és kikaparom az osztrigahúst. Egy-egy héjba teszek egy-egy darab osztrigahúst, majd a héjakat osztrigástól belefektetem a sóba a tepsi aljára, kis főzőlével (amiben az osztrigákat főztem) leöntöm őket és rájuk kanalazok némi fűszervajat. Előmelegített 200 fokos sütőben 1-2 percig sütöm.