Mégis szerződhet a Getronics

Vágólapra másolva!
Az elektronikus útdíjrendszer kiépítését a Getronics végezheti a Népszabadság információi szerint, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szinte bármi áron az eredeti győztessel szerződne annak ellenére, hogy nem írták alá a papírokat január 2-án.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus útdíjrendszer kiépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes Getronics lehet a rendszer kiépítője a Népszabadság információi szerint. Eredetileg december 27-én akarták aláírni a szerződéseket, amit később január 2-ra módosítottak. Utóbbi dátumot is megváltoztatták elvileg a Getronics kérésére. A legutolsó időpont a papírok aláírására január 15 a Népszabadság szerint.

A Bitport informatikai portál megkereste az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, aki kiemelte, hogy korábban nem a Getronics kért halasztást a papírok aláírása miatt, hanem a T-Systems vitarendezési kérelme miatt csúszik a szerződés megkötése.

Mint ismeretes, a rendszernek 2013. július 1-jén kellene elindulna, mely a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók megtett kilométerei alapján számlázná ki az útdíjat. A projekt költsége 34,89 milliárd forint lenne a nyertes pályázat szerint.

A Népszabadság szerint az is előfordulhat, hogy a rendszer kiépítésének céldátumát októberig kihúzza a Getronics, akinek így minden bizonnyal nem kell majd kötbért fizetnie a késedelmek miatt.

Az útdíjrendszer kiépítése rendkívül fontos a kormányzat számára, mivel jelentős, 75 milliárd forintos bevételre számítanak 2013-ban. A projekt csúszása a költségvetés szempontjából is negatív lenne.

A T-Systems vezérigazgatója, Budafoki Róbert múlt héten a Bitport portálnak adott interjújában is kiemelte, hogy szívesen beugranának a Getronics helyére, ha mégsem lennének képesek megoldani a rendszer kiépítését. A Közbeszerzési Döntő Bizottsághoz ugyanakkor nem akar fordulni a T-Systems, mivel jelentősen lassíthatnák a rendszer kiépítését, ami költségvetési oldalról negatív lenne az ország számára.

A Magyar Telekom részvények érdemben nem reagáltak a hírekre, minimális eséssel nyitott a papír, a forgalom pedig alacsony.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa