A tőzsdei forgalom kétharmada múlik az OTP-n

Vágólapra másolva!
Bár a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacának forgalma tavaly 41 százalékkal esett, és a részvények forgási sebessége is csökkent, utóbbi 57,7 százalékos értéke a régióban még mindig a legmagasabbnak számít. A részvényforgalom koncentrációja igen jelentős, az OTP a forgalom kétharmadát adta tavaly. A BÉT tavalyi évet értékelő közleménye szerint a Xetra rendszer bevezetésére az idei év második felében kerül majd sor.
Vágólapra másolva!

Az azonnali részvénypiac forgalma a BÉT-en 37 százalékkal került lejjebb, ami valamivel kedvezőtlenebb képet fest, mint az európai 25 százalékos, vagy a régiós 34 százalékos lemorzsolódás. Bár a részvények forgási sebessége is csökkent 52,7 százalékra (vagyis a részvénypiaci kapitalizáció több mint felének megfelelő mennyiség fordult meg a parketten), ez az érték még mindig a régió legmagasabbja.

A hazai nagypapírok a tőzsdei forgalom 98 százalékát adta, vagyis a koncentráció mértéke meglehetősen nagynak mondható. A kisebb papírok a nagyobb szereplők látómezejéből szinte teljesen eltűntek, és még a magánnyugdíjpénztárak felől érkező korábbi megbízások is eltűntek. Nem nagy meglepetés persze ez a korábbi években megfigyelhetők alapján, ahogy az sem, hogy az OTP a tőzsdei forgalom 64 százalékát adta tavaly.

A BÉT közleménye szerint a Xetra bevezetésére a második félévben kerülhet sor, mely a nem jelent érdemi változást az eddig várható időzítéshez képest.