Az árupiacokra is visszatért a vételi kedv

Vágólapra másolva!
Az újabb bíztató kínai adatok mellett az Európai Központi Bank sajtótájékoztatóját követő dollárgyengülés is segítette az árupiacokat. Mario Draghi pozitív hangvételű kommentárja ismét visszahozta a kockázatvállalási kedvet a befektetők körében, szinte kivétel nélkül felfelé változtak az árfolyamok, rég nem láthattunk ilyen egyértelmű elmozdulást a piacokon. a Thomson/Reuters Jefferies árupiaci index 0,7 százalékkal került feljebb.
Vágólapra másolva!

A WTI crude olaj februári lejáratának árfolyama 94 dollárig erősödött, a fronthónap tavaly szeptember óta nem járt ilyen magas szinten. Az elmúlt napok erősödésének katalizátora továbbra is az a szaúd-arábiai bejelentés, miszerint csökkenti kitermelését a világ legnagyobb termelője.

Rossz hírek érkeztek Jemenből is, ott egy robbanás hátráltatja a szállításokat. A szaúd-arábiai döntés rövidtávon mindenképpen árfelhajtó tényező, ám a hosszabb távú hatások tekintetében már megoszlanak a vélemények. Egyes elemzők szerint a lépés azt bizonyítja, hogy az Öböl menti ország így kívánja egyensúlyban tartani a várakozásai szerint gyengülő piacot. A brent /crude spread tartja az elmúlt napok beszűkült szintjét, és tartósan 18 dollár alá csúszott a különbözet.

Forrás: [origo]

Az arany 1 százalékot tudott erősödni, ami a leggyengébb teljesítmény volt a nemesfémek közül. Az ezüst 1,5, míg a platina és a palládium 2 százalék körüli izmosodást könyvelhetett el. Az arany ráadásul fontos technikai szintek közelében tartózkodik, mind az 50, mind a 200 napos mozgóátlag nagyon közel van a jelenlegi árszinthez. Ha figyelembe vesszük, hogy az arany 120 dollárt vesztett értékéből egyetlen hónap alatt, érthető az elmúlt napok visszapattanása a túladott szintekről, de sokan már egy csökkenő trendet vélnek felfedezni az árfolyamgrafikonon, aminek egy pozitív korrekcióját láthatjuk mostanában.

A többi termék jellemzően 0,5-1 százalék közötti mértékben került feljebb, a vesztesek közé a búza , a rizs és a szójabab került, de csupán csekély lemorzsolódással.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]