Kivizsgálják a Boeing Dreamliner hibáit

Boening 787 Dreamliner
Vágólapra másolva!
Az amerikai szabályozó hatóságok elrendelték a Dreamliner felülvizsgálatát azok után, hogy sorozatban problémák adódtak a Boeing új csúcsgépeivel. A repülőket a vizsgálat ideje alatt sem vonják ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!

A BBC információi szerint a felülvizsgálat során a gépek tervezését és gyártási folyamatát fogják szemügyre venni, mert kérdésessé vált a gépek megbízhatósága. Csak az elmúlt napokban több Dreamliner géppel adódott ugyanis probléma: volt elektromos tűz, fékprobléma, üzemanyag-szivárgás, illetve volt olyan gép is, amelyen a pilótafülke szélvédőjén repedéseket találtak.

Forrás: AFP
A Dreamliner

"Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a 787-es megbízható" - reagált a történtekre a Boeing szóvivője, Marc Birtel. "Együtt dolgozunk az amerikai Szövetségi Légügyi Hatósággal (FAA), illetve minden ügyfelünkkel, és biztosítjuk őket arról, hogy minden felmerülő problémának utánanézünk. Amellett, hogy minden esetet komolyan veszünk, semmi olyat nem észleltünk, ami miatt meg kellene kérdőjeleznünk a Dreamliner képességeit" - tette hozzá a szóvivő.

A Boeing 787 Dreamliner az egyik legfejlettebb technológiájú repülőgép, amelyet valaha is gyártottak. A gépek nagy részét például nagyon erős, könnyű szénszálszövetes kompozit anyagból készítették. Más kérdés, hogy a felmerült problémák nem tesznek jót a gép imázsának. Néhány hete a Qatar Airways egy BBC-nek adott interjúban kritizálta a Boeinget, mivel a felmerült gyártási hibák arra kényszerítették a légitársaságot, hogy egy időre a földön tartsa az egyik Dreamlinerét

A Boeing mostanáig ötven Dreamlinert adott át, és még közel nyolcszáz másik gépre van már megrendelése különböző légitársaságoktól. Hogy behozza a lemaradást, a vállalat növelni fogja a termelést, így a tervek szerint havi tíz gépet fognak majd felépíteni.

Több légitársaságnak is gondja volt a Dreamlinerrel a közelmúltban

Pénteken a japán All Nippon Airways (ANA) számolt be a pilótafülke szélvédőjén lévő repedésről. Ugyan a Tokióból Matsuyamába repülő járaton ez nem okozott problémát, a visszaúti járatot törölte a légitársaság. Az ANA korábban azt is közölte, hogy egy másik Dreamlinernél olajszivárgást észleltek, ami késést eredményezett, szerdán pedig fékprobléma miatt kellett törölnie egy járatát a japán légitársaságnak.

Kedden a Japan Airlines Boston-Tokió járatát kellett törölnie a cégnek, mert 151 liternyi üzemanyag szivárgott ki. Egy nappal korábban szintén Bostonban és szintén a Japan Airlines egyik Dreamliner gépén elektromos tűz ütött ki a fedélzeten, nem sokkal a leszállás után.

Tavaly a United Airlines egyik gépének kellett kényszerleszállást végrehajtani elektromos probléma miatt.

2012 decemberében a Qatar Airways egyik 787-esén is hasonló elektromos problémák keletkeztek, mint a United esetében.

Forrás: BBC