Tízéves futamidejű lehet a magyar dollárkötvény

Vágólapra másolva!
Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, miután kedden befejeződnek a magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók - mondták a Reuters hírügynökségnek hétfőn banki források, tízéves futamidejű állampapír kibocsátását valószínűsítve.
Vágólapra másolva!

"Valószínűleg 10 éves dollárkötvényt próbálnak meg kibocsátani, és ezt 5,25-5,5 százalék közötti hozamszint mellett kell megtenniük, hogy sikeres legyen a kibocsátás" - mondta Will Nef, az UBP alapkezelője a Reutersnek. A hírügynökség szerint a Magyarország által 2011 márciusában kibocsátott, 2021 márciusi lejáratú dollárkötvénnyel 5 százalékos hozamszinten kereskedtek hétfőn a másodpiacon.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) január közepén jelentette be, hogy több pénzintézetet is felkért kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban. Az utóbbi hónapok kedvező piaci hangulata jó lehetőséget kínál a kormánynak a kibocsátásra - még úgy is, hogy az IMF-tárgyalások megszakadtak.

Az ÁKK által decemberben közzétett, 2013-ra vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.