Repülőrajtot vehet a Facebook játékok gyártója

Vágólapra másolva!
Pozitív meglepetéssel rukkolt elő kedden piaczárás után a Facebook játékok fejlesztéséről ismert Zynga. A társaság 311 millió dolláros árbevétele és 1 centes egy részvényre jutó profitja túlszárnyalta az elemzői konszenzust. A részvény 6,5 százalékos emelkedéssel vághat bele a napba. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi év azonos időszakához képest ugyan 80 százalékot csökkent a Zynga egy részvényre jutó nyeresége, de az 1 centes EPS meglepte a Bloomberg által megkérdezett elemzőket, mivel ők veszteséget vártak. Az árbevétel 311 dollárra rúgott, ami nagyjából megegyezik a 2011 negyedik negyedévi szinttel, de lényegesen jobb a konszenzusban szereplő 250 millió dollárnál.

Forrás: [origo]

Pozitívum továbbá, hogy 261,3 millió dollárt tett ki a negyedévben a teljes megrendelés-állomány, ami jóval több, mint a 222,4 millió dolláros elemzői konszenzus. Fontos megjegyezni a Zynga esetében, hogy az árbevétel mellett a teljes megrendelés-állomány is fontos szerepet tölt be a vállalat életében. Jelenleg még a bevételeket a korábbi rendelések tudják röpíteni, de az utóbbi visszaesése előbb-utóbb az árbevételre nyomást gyakorolhat.

Forrás: [origo]

A jelenleg futó negyedévre veszteséggel számol a cég, szerintük papíronként 2-4 cent lehet a mínusz. A Facebook játékok gyártásáról ismert Zynga 200-210 millió dollárnyi megrendelésre számít az első negyedévben, ami negyedik negyedév után jelentős visszaesés lehet.

A menedzsment komoly átalakításokat hajtott végre a negyedév során, 5 százalékkal csökkentették a dolgozóik számát és a költségeket is drasztikusan visszavágták, éves alapon a kiadások több mint 60 százalékkal csökkentek.

A társaság a profitabilitás növekedésére próbálja helyezni a jövőben a hangsúlyt, és új játékok elindítását is tervezik. Emiatt pedig az is előfordulhat, hogy egy kezdő, startup céget is megvesznek, ha van megfelelő ötlete.

A részvény már a múlt héten komoly ugrást mutatott be (amit később vissza is korrigált a papír), mivel arra kezdtek spekulálni a piaci szereplők, hogy jó negyedéves számokkal rukkol elő a Zynga. A keddi 7 százalékos ugrás után ma 6,5 százalékos szökkenéssel kezdődhet a mai kereskedés.

Zynga napi grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Zynga tőzsdei pályafutása egyelőre nem tekinthető egy sikeres sztorinak. A 16 dollár körüli történelmi csúcs óta nagyjából 85 százalékos zuhanást ért el részvény. A mai, 6,5 százalékos emelkedéssel együtt sem látható egyelőre a grafikonon a fordulat jele.

Zynga heti grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]