Több pénzt fizet tulajdonosainak az OMV

Vágólapra másolva!
A várakozásokat többnyire meghaladó, erős negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé ma reggel az OMV. A vállalat a bázisidőszakhoz és a tavalyi harmadik negyedévhez képest is emelkedő eredményekről tudott beszámolni, és az osztalék kifizetését is megemeli a papíronkénti 1,2 eurós szintre (ami 4 százalékos osztalékhozamnak felel meg). Kérdéses, hogy a negatív nemzetközi hangulat közepette az erős eredmény az emelkedő osztalékkal együtt képes lesz-e ellensúlyozni az árfolyamra nehezedő negatív hatásokat.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál jobb negyedik negyedéves számokat tett közzé ma reggel az osztrák olajipari nagyvállalat, az OMV. Az olajipari cégeknél leginkább figyelt készletértékelsi hatásokkal korrigált működési eredmény a társaság által összegyűjtött elemzői várakozásoknál 8 százalékkal jobb lett köszönhetően az upstream (kutatás és kitermelés), valamint a finomítás üzletágak kiváló negedéves teljesítményeinek. Ilyen jó eredményt 2008 harmadik negyedéve óta nem publikált a társaság, így az oMV lehet a nagy nyertese a régiós olajcégek eredmény versenyének.

A tisztított és készletártékelési hatásokat figyelembe vevő nettó eredmény is erősebb lett az elemzők által várt 381 millió eurós értéknél, mégpedig 3,1 százalékkal.

Az OMV működési pénzáramlása is impozáns lett, az 1,04 milliárd euróhoz hasonlóan magas értékre 2008 második negyedéve óta, azaz több mint 4 éve mindössze egyszer volt példa az osztrák társaságnál.

Forrás: [origo]

Osztalék

A vállalat a szépen hízó eredményéből a tavalyi év után részvényenként 1,2 eurós osztalék kifizetését javasolja, ami 9 százalékos emelésnek felel meg az egy évvel korábbi 1,1 eurós szintről. A Bloomberg konszenzusa 1,17 eurós osztalékra vonatkozott, vagyis ehhez képest is kisebb pozitív meglepetésnek számít a most bejelentett szint, mellyel a papírok (az olajszektor több szereplőjénél is megfigyelhető) 4 százalékos osztalékhozammal kecsegtetnek.

Bivalyerős upstream

A kutatás és kitermelés területen (upstream) a vártnál magasabb értékesítési árak és alacsonyabb költségek segítették az erős negyedéves teljesítményt. A készletátértékelési hatástól tisztított működési eredmény 734 millió euró lett, ami éves szinten 22 százalékos, míg negyedéves szinten 12 százalékos növekedésnek felel meg. Ennek főbb okai a következők voltak:

  • Magasabb értékesítési volumenek és az erősebb dollár;
  • A líbiai kitermelés visszatérése miatt emelkedő szénhidrogén kitermelés;
  • A magasabb kitermelés és kedvező devizahatások miatt csökkentek az egy hordóra vetített működési költségek.

Gyengélkedő gáz üzletág

A gáz szegmensben a tavaly előtti 133 millió eurós tisztított működési profit 2012 utolsó negyedévben 59 millió euróra csökkent. Bár a gázértékesítés volumene növekedni tudott mind éves, mind negyedéves alapon, azonban az EconGas vesztesége negatívan érintette a negyedéves számokat. A gázszállítás pozitív eredményt hozott, és a Brazi erőmű áramértékesítései is alapvetően pozitívan hatottak.

Nem tisztított EBIT szinten 59 millió eurós veszteséget mutatott ki a társaság amiatt, hogy egy 129 millió eurós egyszeri veszteséget számoltak el a negyedik negyedévben.

Az iparági átlagnál erősebb finomítói teljesítmény

A finomítás területen az erős finomító teljesítmény több mint kompenzálta a petrolkémiai és a kiskereskedlemi teljesítmény gyengélkedését. A szegmensben a 2011 végi 85 millió eurós tisztított és készletátértékelési hatásoktól mentes üzemi eredmény 71 százalékkal 145 millió euróra hízott.

Bár a finomítói margin visszaesett, de ez még mindig kisebb csökkenés, mint amit az iparági trendek alapján más olajipari társaságoknál lehetett látni az év utolsó három hónapjában. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy az OMV finomítóinak termelési szerkezete a jelenlegi iparági környezetben igen kedvező.

A társaság korábbi előzetes jelentéséből már kiderült, hogy az OMV finomítói marzsa nem lett annyira gyenge, mint amit a piaci visszaesés előrejelzett, mivel a társaság finomítói termelésében jelentős szerepet játszanak a kerozin és dízel típusú termékek, melyeknek a marzsa kevésbé esett vissza, szemben például a benzinnel.

Vételre javasolják az elemzők

A KBC Securities olajipari elemzője kiemeli, hogy összességében pozitív lett a negyedéves jelentés, és korábbi ajánlásával összhangban továbbra is úgy gondolja, hogy a jelenlegi olajipari környezetben az OMV erős lehet. Az elemző úgy véli, hogy az upstream üzletág továbbra is erős maradhat, míg az OMV alacsonyabb finomítói kitettsége miatt a romló finomító környezet kevésbé viselheti meg az osztrák társaságot. Január végi riportjukban a KBC elemzői 34 eurós fair érték mellett vételre ajánlották az OMV részvényeit, illetve a napokban a Société Generale is ugyanígy tett.

OMV

Forrás: [origo]