Orbán Viktor nem kap lovas szobrot Sopronban

Vágólapra másolva!
Díszoklevélben köszöni meg a miniszterelnöknek, a kormány több tagjának és országgyűlési képviselőknek Sopron, hogy az állam 11,5 milliárd forintnyi részt átvállalt a város adósságából - írta a Kisalföld. A fideszes képviselők ugyanakkor elutasították az MSZP indítványát arról, hogy állítsanak a városban lovas szobrot Orbán Viktornak.
Vágólapra másolva!

Kedd este döntött a soproni közgyűlés arról, hogy Sopron díszoklevelet adományoz Orbán Viktornak és a kormány több tagjának, amiért adósságállományának 71,3 százalékát, közel 11,5 milliárd forintot átvállalt az állam - írja a Kisalföld.

Fodor Tamás (Fidesz) polgármester indoklása szerint Sopron városvezetése életében az adósságátvállalás történelmi pillanat. Hozzátette, hogy az elmúlt 23 évben nem volt rá példa, hogy a kormány ilyen módon segítette volna az embereket és az önkormányzatokat.

A szocialista képviselők nem jelentek meg az ülésen, de benyújtottak egy módosító indítványt. Eszerint "Orbán Viktor kapjon lovas szobrot a Fő téren, s nevezzenek el utcákat különböző államtitkárokról, képviselőkről." A fideszes képviselők felhábordtak, és "több mint cinikusnak nevezték" az indítványt.

Varga Mária úgy fogalmazott, visszautasítjuk a cinikus hangvételű módosító indít ványt. Zombori István képviselő szerint pedig "az MSZP helyi frakciója semmibe veszi a közgyűlést, noha ezt a segítséget a város egész lakossága kapta". Pedig a képviselőket csak a város érdeke és az igazság vezetheti.

A Jobbik is megszavazta, az LMP tartózkodott

A határozati javaslat szerint "A Civitas Fidelissima közössége, amely az évszázadok során oly sokszor bizonyságát adta a haza és haladás melletti elkötelezettségének, köszönetnyil vánító Díszoklevelet adományoz Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály miniszter, Matolcsy György miniszter, Pintér Sándor miniszter, Lázár János államtitkár, Naszvadi György államtitkár, Tállai András államtitkár, Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője, valamint Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő részére, akik az adósság ilyen mértékű átvállalása történelmi tettének létrejöttét lehetővé tették."

A szavazáskor a tizennégy jelenlévő képviselő közül egyedül Bebesi József, az LMP képviselője tartózkodott, mondván, az idő rövidsége miatt nem állt módjában pártja álláspontját kikérni ez ügyben. A többiek - beleértve Gőbl Gábor jobbikos képviselőt is - megszavazták a díszoklevél adományozását.