Milliárdos büntetés a Google Street View miatt

Vágólapra másolva!
Hétmillió dolláros, vagyis mintegy 1,6 milliárd forintnak megfelelő büntetést kell fizetnie a Google-nek azért, mert a Street View szolgáltatásának panorámaképeit rögzítő kamerás autók engedély nélkül rögzítettek személyes adatokat is.
Vágólapra másolva!

Az adatgyűjtésre még 2008 és 2010 között került sor, a Google Street View szolgáltatásának utcanézeti panorámaképeit rögzítő autók titokban wifihálózatok forgalmát is monitorozták, amelynek keretében a nyílt hálózatokról e-mailek részleteit, felkeresett honlapok címeit és jelszavakat is rögzítettek. A keresőcég szerint ezt a feladatot egy kísérleti adatgyűjtő szoftvermodul végezte, amelyet eredetileg élesben nem kívántak használni az autókon.

Több mint másfél milliárd forint a büntetés

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint a Google harmincnyolc amerikai állammal lépett egyezségre, melynek részeként vállalta hétmillió dollár, vagyis 1,6 milliárd forintos büntetés megfizetését is.

A Google a büntetés bejelentése kapcsán beismerte, hogy a Street View autók esetében nem vette elég komolyan a személyes adatok védelmét, de a jövőben erre törekedni fognak. A projektben közreműködő munkatársak ráadásul semmit sem akartak kezdeni a Google szerint nem szánadékosan begyűjtött anyagokat, amelyeket egyébként megsemmisített.

Európában megúszta a Google

Az amerikai államokkal kötött megállapodás részeként a Google vállalta, hogy egy kampányban elmagyarázza a felhasználóknak, hogyan tudják levédeni wifihálózataikat az ilyen jellegű adatgyűjtésekkel szemben. A keresőcégnek ezen kívül a hasonló visszaélések megakadályozása céljából belső adatvédelmi képzéseket is kell szerveznie a tíz éven át.

Az adatgyűjtés miatt a Google ellen a világ több országban adatvédelmi vizsgálat indult, de ilyen súlyos összegű bírságot sehol másutt nem kellett fizetnie. Ez a BBC-nek nyilatkozó adatvédelmi szakértő szerint az amerikai hatóságok komolyabban vették a problémát európai társaiknál.