A Volkswagen lesz az új király

Vágólapra másolva!
Megkétszerezné a termelői kapacitását a VolksWagen Kínában, a nagyszabású terv célja évente közel 4 millió autó előállítása az országban. Az értékesítési bevételeinek közel felét Európában realizáló cég számára kiemelten fontos a bővülő autóiparral rendelkező országokban való erőteljesebb jelenlét.
Vágólapra másolva!

Erőteljesen terjeszkedne a Volkswagen a feltörekvő piacokon, elsősorban Kínában, de az orosz, valamint az indiai piacból való minél nagyobb részesedés kihasítása is a német autógyártó tervei között szerepel. Martin Winterkorn, a cég vezérigazgatója az előbbi piacok relatív fontosságának növekedését hangsúlyozta.

A 2012-es számaival januárban előálló cég 2013-ban több új alkatrészgyártó üzemben tervezi elindítani a termelést, az intézkedések hatására a német társaság kapacitásai megduplázódnának az országban. A Volkswagen célja ezzel, hogy 2018-ra 4 millió autós termelést mutasson fel éves szinten az országban, megelőzve ezzel a listavezető Toyotát.

Az autógyártó terjeszkedése érthető annak fényében, hogy az európai autópiac nem mutatja a kilábalás jeleit sem, a német gyártó értékesítésének pedig közel fele származik Európából. Ha csak a német piacra koncentrálunk, akkor az eladások száma 9,4 százalékos visszaesést mutat az első két hónapban az előző év azonos időszakához képest, ezzel szemben globális szinten 8,3 százalékos emelkedés figyelhető meg.

Az európai piac gyengélkedése meglátszik a nagy autógyártó bevételeinek alakulásában is, jelentősen lassítva a növekedés ütemét.

Forrás: [origo]

A Volkswagen árfolyama egyébként nem teljesít túl jól az utóbbi hetekben, a 190 eurós szintről lassan 160 euró alá hullik a részvények ára.

A Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]