Négy hónapja nem volt ilyen olcsó a réz

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci indexe a tegnap délelőtti egy százalék feletti mínuszokról - követve a részvénypiaci megnyugvást - sokat javított a nap folyamán, és a zárásra már csak 0,3 százalékos veszteséget jelzett a mutató. A réz árfolyam viszont nagyobb zuhanás után négy hónapos mélypontjára esett.
Vágólapra másolva!

Nem minden termék piacát tudta megnyugtatni azonban, hogy a délelőtti 1,5 százalékos várakozás helyett 0,5 százalék körüli mínuszokkal zártak a fontosabb amerikai részvényindexek. A nap vesztesei az ipari fémek lettek. A növekedési kilátásokra legérzékenyebb réz nem bírt talpra állni és 2,6 százalékot veszítve értékéből 4 hónapos mélypontjára esett. A többi ipari fém is rosszul teljesített: az alumínium, az ólom, és a cink is tavaly november óta nem látott mélységekbe zuhant, és esett a nikkel és az ón is.

A kezdeti megbicsaklás után egyhónapos csúcsára emelkedett viszont a WTI és fél százalék mínusszal megúszta a napot a brent is, mindezt úgy, hogy délelőtt mindkét termék bőven egy százalékot meghaladó veszteségeket szenvedett el.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A pánik elmúltával sem csökkent az 1600 dolláros szint alá az arany árfolyama, hiába gyengült vissza a dollár és jelentek meg a kockázatosabb termékek piacán is a vevők, a nemesfém tudta tartani a kéthetes csúcsot jelentő szintet. A nap folyamán a negatív tartományban tartózkodó ezüst is talpra állt a nap végén és 0,1 százalék pluszt szedett magára. A platina 0,8 százalékos lemorzsolódása miatt már csak 0,9813 uncia aranyat kell adni egy uncia platináért, ami két hónapos rekord.

Forrás: [origo]

A földgáz is jól teljesített, negyedik napja emelkedik és ez újabb négy hónapos csúcsot ért el. Az ár megközelítette a kerek 4 dollárt, ahol utoljára tavaly szeptemberben járt az árfolyam. Az újabb csúcs egyben azt is jelenti, hogy a földgáz az idei évben eddig 16 százalékot izmosodott.

A mezőgazdasági termények egységesen veszítettek értékükből, a legnagyobb esést a cukor és az arabica kávé szenvedte el. A nyerscukor 3,2 százalékot esett, de még az idei mélypontok felett van. Az arabica viszont a 2,3 százalékos értékvesztése után újabb lokális mélypontra süllyedt.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]