Vágólapra másolva!
Bár Ciprus méreteinél fogva valóban kicsinek számít, a 100 ezer euró feletti betétek akár 80 százalékos megadóztatása úgy tűnik egyre nagyobb galibát képes okozni. A betétek elkobzása ugyanis veszélyes precedenst teremthet, ha annak hatására az eurózóna többi országában is elkezd inogni a betétek védelmébe vetett hit. Az Eurócsoport elnökének ügyetlen nyilatkozatai sajnos erősítik a lakosság szereplői körében a kételyeket, ami a tőkepiaci mozgások alakulásából is egyértelműen tetten érhető. Az euró ugyanis ma nagy lendülettel tovább gyengült a dollárral szemben, a közös fizetőeszköz így már hetek óta egyre mélyebbre küzdi magát.
Vágólapra másolva!

A ciprusi betétbefagyasztás ügyét nem hagyják szó nélkül a tőkepiaci szereplők. Az euró ma is meredek gyengülést mutat a dollárral szemben, hiszen a befektetők az elhangzó nyilatkozatok fényében inkább biztonságosabbnak vélt irányokat keresnek. Bár ciprus méreteit tekintve elhanyagolható, egy fertőzési hatást könnyen elindíthat a válságból éppen csak lábadozó eurózónában. Az Eurócsoport elnöke pedig láthatóan mindent elkövet, hogy gyorsan ágynakessen mindenki, szerinte a ciprusi helyzet kezelése mintapéldaként szolgálhat majd más európai országok esetében is a jövőben.

A kommunikációs fronton tlán ennél sokkal megnyugtatóbb szavakra lenne szükség, hiszen napokkal ezelőtt - mikor még a 100 ezer euró alatti betétek adóztatása is a lehetséges kimenetelek között szerepelt - a megkérdezett német lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy nem hisz a bankbetétek vezetőik által hangoztatott biztonságában.

Mondani sem kell, hogy ez a zűrzavar az európai bankszektort egy olyan ponton éri, amikor az utóbbi évek válsághullámai miatt immunrendszerük még nem a legtökéletesebb (a legfrissebb hírek szerint például a brit bankoknak év végéig 25 milliárd fontnyi feltőkésítésre van szükségük).

Az euró mindezek hatására ismét hevesebb gyengülést mutat a dollárral szemben, aminek hatására az 1,2872-es szint környékén található támasz is könnyedén elesett. Hamarosan erősebb támaszokhoz érkezünk, melyek a mostanihoz hasonlóan negatív hírfolyam mellett kérdéses, hogy útját tudják-e állni a további gyengülésnek.