Moziból tévébe: több filmből lesz sorozat

Vágólapra másolva!
Az valószínűleg senki számára nem újság, hogy a mozikban egyre több folytatásfilmet, feldolgozást, adaptációt és rebootot lehet látni, köszönhetően annak, hogy ezek reklámozását nem a nulláról kell kezdeni, mint a teljesen új projektek esetében. Ez a trend egyre-másra szivárog át a televíziózásba is, többek között épp úgy, hogy ismert mozifilmek alapján készülnek tévésorozatok.
Vágólapra másolva!

A filmes adaptációk az elmúlt egy-két évben jóval gyakoribbakká váltak: manapság sokkal több az olyan tévésorozat, amely mozifilm alapján készült, mint mozifilm, mely tévés alapokon nyugszik. A napokban kiderült, hogy a Miramax tévérészlege elkezdett dolgozni a New York bandái (Gangs of New York) című, 1800-as években játszódó, sok Oscar-díjra jelölt Martin Scorsese-mozifilm tévésorozat-változatán. Ugyancsak viszonylag friss hír, hogy az amerikai FX csatorna a Fargo című Oscar-díjas krimi alapján készít minisorozatot, ezeknél pedig már csak az hangzik biztatóbban, hogy előbbi projektben Scorsese, utóbbiban pedig a filmet író és rendező Coen testvérek fognak részt venni minimum produceri minőségben. A tervek szerint egyébként mindkét sorozat afféle folytatás lenne, és inkább csak a helyszínt venné át, a filmek főbb szereplői pedig, ha fel is tűnnek az adaptációkban, természetesen más színészek által kelnének életre.

Forrás: [origo]

Mindez csak az elmúlt napokban került napvilágra, nem sokkal korábban viszont annak örülhettek a zombis műfaj rajongói, hogy az Amazon egyik pilotját a 2009-es nagy sikerű Zombieland című mozifilm (a képen) alapján készíti el. Ez nem webes sorozat lenne, hanem valódi széria, csak nem tévés platformon kerülne bemutatásra - mivel komédiáról lenne szó, ezért húszperces epizódokból állna. A Zombieland-sorozat, ha megvalósul, közvetlen folytatása lenne a filmnek, a már megismert karakterek sorsát követhetnénk, igaz más színészek alakításában, de mivel a forgatókönyvírók személye nem változik, ezért a Zombieland-hangulat minden bizonnyal megmarad.

Kevesebb a markeingköltség

Charlie Sheennek jól jött tavaly ősszel, hogy a Két pasi - meg egy kicsi után nem egy véletlenszerű sorozat főszereplője lett, hanem a Ki nevel a végén? című Adam Sandler-komédia alapján készítettnek, de hasonlóképpen nem ártott például a Nikitá-nak, hogy Luc Besson még a kilencvenes években leforgatta a hasonló című kultfilmet: kevesebbett kellett költeni promócióra. Azt viszont már lehetne vitatni, hogy a mai (amerikai) MTV-s generációra volt-e bármiféle pozitív hatása annak, hogy a Teen Wolf - Farkasbőrben című horrorsorozat alapját egy 80-as évekbeli, közepesen ismert Michael J. Fox-komédia, Az ifjú farkasember jelenti.

Ugyancsak horrorfilmként vált ismertté 2004-ben a francia Les Revenants (alábbi képen), de igazi sikert csak 2012 végén ért el, amikor elkészült belőle az azonos című francia sorozat, melyet nemsokára itthon, a Viasat3-on is bemutatnak. A történet szerint egy kisváros néhány halottja feltámad, és hazamegy, hogy folytassa addigi életét: mindez persze nem kis megütközést kelt az őket korábban elsiratók és eltemetők körében.

Forrás: [origo]

A mozifilmes feldolgozások egyébként nem csak a hagyományos tévésorozatok műfaját érintik, hiszen Amerikában ősszel bemutatták a Kóma című minisorozatot, melynek alapja Robin Cook orvosi krimije és a Michael Crichton által rendezett 70-es évekbeli Michael Douglas-mozi volt. De ugyanígy tavaly mutatták be websorozatként a Mortal Kombat: Legacy-t, melynek a kilencvenes években gyártott filmek épp úgy alapját képezték, mint a brutális videojátékok.

Animációban is gyakori az átalakulás

Ha mozifilmek tévésorozatos adaptációiról beszélünk, akkor persze a teljes képhez hozzátartoznak az animációs filmek, hiszen mind a Nickelodeon, mint a Cartoon Network előszeretettel vásárol meg ismerős licenceket. A CN például tavaly az Így neveld a sárkányodat! alapján mutatott be egy animációs sorozatot, a Sárkányok: A Hibbant-sziget harcosai-t, de látható a csatornán egy Zöld lámpás-széria is, igaz az nincs ennyire konkrét kapcsolatban a nagyot bukó élőszereplős mozifilmmel. A Nickelodeon pedig a Madagaszkár pingvinjei-t követően elkezdte adni a Kung Fu Panda: A rendkívüliség legendájá-t, mely az első és a második Kung Fu Panda-mozifilm között játszódik, valamint a napokban már adásba került a Szörnyek az űrlények ellen-tévésorozat első epizódja is. A sorba egyébként a Disney XD csatorna is beszállt, hiszen Pókember-sorozatukat követően nemcsak A bosszúállók csapata és Hulk kap önálló szériát, hanem a Tron: Örökség című filmből is elkészült a Tron: Uprising.

Ha pedig a jövőbe nézünk, és a még nem százszázalékos bizonyossággal emlegetett tervek között mazsolázunk, akkor elég csak két címet leírnunk, azok önmagukért beszélnek: Star Wars és S.H.I.E.L.D. A Csillagok háborúja élőszereplős sorozatának forgatókönyvei már elkészültek, de egyelőre még nincsenek olyan technikai lehetőségek, melyek segítségével ésszerű keretek között elkészíthető lehetne a sorozat. Míg A bosszúállók alapján készített S.H.I.E.L.D. című pilot még nincs berendelve sorozatnak, de nehéz elképzelni, hogy ősztől, vagy 2014 elejétől ne mutassák be Amerikában - nem sokkal később pedig az RTL Klubon. Utóbbi csatorna egyrészt szerződéses kapcsolatban áll a Disney tévéstúdiójával, másrészt A zöld íjász hazai sikerének köszönhetően kiderült, hogy itthon is van igény a képregény-adaptációkra.