Mégis lelép a HP elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott a HP igazgatótanácsának elnöke, miután március végén csak minimális többséggel választották újra. A vezetés reformja tovább folytatódik majd az elkövetkező időszakban is, hogy ezzel is elősegítsék a cég újjászerveződését és megalapozzák a jövőbeli növekedés lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Lemondott az elnök

Lemondott a HP igazgatótanácsának elnöke, Raymond Lane, pedig korábban még úgy tűnt, hatás nélkül múlt el az éves közgyűlésen a részvényesek "lázadása". A befektetők több igazgatósági tag újraválasztása ellen tiltakoztak, köztük az elnök ellen is, aki most távozik, megadva a lehetőséget Meg Whitman vezérigazgatónak, hogy megpróbálja újra növekedési pályára állítani a céget. Lane azonban továbbra is tagja marad az igazgatóságnak.

A HP árfolyama csütörtökön 1,8 százalékkal emelkedett a bejelentésre, amivel némileg korrigálta az eheti közel 9 százalékos zuhanását a részvény.

A HP árfolyama az elmúlt négy napban (dollár)

Forrás: [origo]

Ez volt a helyes lépés, hiszen Lane-t csak minimális többséggel választották újra, és egyébként is úgy tekintettek rá, mint a HP legpocsékabb időszakában regnáló elnökre, aki nem tudott semmit hozzátenni a cég működéséhez - mondta el a Bloombernek Erik Gordon, a Michigani Egyetem professzora.

A cég olyan új elnököt keres, aki nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik és sokkal elkötelezettebb aziránt, hogy a vállalat meg tudjon újulni - mondta el Pat Russo, a vállalat igazgatója. Ralph Withworth, aki ideiglenesen veszi át az elnöki posztot, úgy nyilatkozott, hogy bár minél előbb szeretnék megtalálni az utódot, nem fogják elsietni a döntést, hiszen azt akarják, hogy a lehető legjobb embert találják meg a pozícióra.

Lane, aki korábban az Oracle elnöke is volt, nem tudta kamatoztatni vezetői képességét a HP-nál. Sokan az ő nyakába varrják azt, hogy a cég több katasztrofális akvizíciót is végrehajtott, többek között egy brit szoftvercéget - az Autonomyt - is felvásárolt, amin később 8,8 milliárd dollár leírást kellett elkönyvelnie. Lane még akkor csatlakozott a céghez, amikor Leo Apotheker volt a vezérigazgató, és az ő 11 hónapos ténykedése alatti pocsék teljesítményt is Lane-en verték el.

Lane és Apotheker nem volt képes megvalósítani azt a törekvésüket, hogy az alacsony profitabilitású személyi számítógépek és egyéb hagyományos eszközök gyártásáról inkább a jóval jövedelmezőbb vállalati szoftverek és szolgáltatások felé mozduljon el a cég.

Látszódnak a gondok

Ez már a második igazgatósági átszervezés két év alatt, ami mutatja, hogy a részvényesek mennyire elégedetlenek a vállalat teljesítményével. Úgy látszik ezt a vezetés is tudomásul vette, mivel a társaság részéről úgy nyilatkoztak, hogy még nem fejeződött be az igazgatóság reformja. A májusi ülés után jár le két tag mandátuma is, akik helyett két új tagot neveznek majd ki. Emellett úgy próbálják meg átalakítani a tanács szervezeti felépítését, hogy az segítse a hatékonyabb működést.

A HP részvényei november óta lenyűgöző teljesítményt mutattak, a mélypontról közel 100 százalékkal emelkedtek, ami talán azt mutathatja, hogy Whitman törekvései a növekedés beindítására sikerrel járhatnak, habár pont az elmúlt napokban akadt meg az emelkedő trend, a Goldman Sachs pesszimista hangvételű elemzésének hatására. Ebben a bankház arra világít rá, hogy a HP-nak még sokat kell tennie azért, hogy újra stabil növekedést tudjon produkálni, és ennek következtében a részvényre vonatkozó semleges ajánlását eladásra módosította.

A vállalat három legfőbb bevételi forrása közül kettő, a PC- és a nyomtató-piac egyaránt hanyatlik, a vállalati termékek és szolgáltatások piacán pedig egyre nagyobb a verseny. Ezek alapján nem túl kedvezőek a kilátások a HP számára.

Forrás: [origo]