Ezek az igazi álomfizetések

Vágólapra másolva!
David Tepper lett a világ legjobban fizetett hedge fund menedzsere 2012-ben, a vezető 2,2 milliárd dollárt vitt haza. A menedzser így több mint százszor annyit keresett, mint amennyit a legjobban fizetett bankvezér, a Goldman Sachs-ot irányító Lloyd Blankfein. Ezzel együtt a top menedzserek egyre kevesebb pénzt vihetnek haza az elmúlt évek során, bár vélhetően nem sokan panaszkodnának akkor sem, ha "csupán" évente pár száz millió dollárt keresnének. Csak, hogy érzékeltessük, mit is jelent 2,2 milliárd dollár: ez 500 milliárd forintnak, vagyis az éves magyar GDP 1,6 százalékának felel meg, amiből a hedge fund menedzser akár az egész Magyar Telekomot, vagy az OTP 40 százalékát is meg tudná vásárolni.
Vágólapra másolva!

Ismét közzétette az Institutional Investor's Alpha a 25 legjobban fizetett hedge fund menedzser listáját, melyből kiderül, hogy összesen 14 milliárd dollárt kerestek az elmúlt évben. Bár a 14 milliárd dollár szép összegnek számít, az elmúlt években csökkenő tendencia figyelhető meg, 2010-ben még 22 milliárd dollárt, 2008-ban pedig még ennél is többet vittek haza a legjobban fizetett hedge fund menedzserek.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.


A legjobbak

Talán az év hedge fundja címet is megkaphatná a közel 30 százalékos profitot realizáló Appaloosa, mely az elmúlt 20 évben is átlagosan ekkora hozamot tudott elérni. A 15 milliárd dollárt kezelő hedge fund vezetője, David Tepper pedig 2,2 millárd dollárt vitt haza, ami még a Goldman Sachs-ot vezető Lloyd Blankfein éves fizetésének is több mint százszorosa.

A Bridgewater vezetője, Ray Dalio tavaly még 3,9 milliárd dolláros keresetével az első helyet foglalta el a legnagyobb keresetű hedge fund menedzserek listáján, idén azonban be kellett érnie "csupán" 1,9 milliárd dolláros éves jövedelemmel. Dalio ezzel David Tepper mögé csúszott vissza.

Bár a harmadik helyen szereplő Steven Cohen közel 1,4 milliárd dolláros jövedelemre tett szerint a SAC Capital vezetőjeként, a legendás menedzser különféle bennfentes kereskedéssel kapcsolatos botrányokban is érintett, mely 616 milliós kártérítési kötelezettséget ró Cohenre.

Kiváltságosok csoportja

A 25 legjobban fizetett hedge fund mendezser listájában nem igazán jellemző a fluktuáció, 2011-hez képest csupán egyetlen új "belépő" található. Robert Citrone a tizenkilencedik legjobban fizetett hedge fund menedzser, 250 millió dolláros éves jövedelemmel. Citrone a 2011-ben hedge fund alapját bezáró Carl Icahn helyét fogalja el, akiről mostanában a Dell felvásárlásával kapcsolatban lehet a legtöbbet olvasni.

Bekerülni továbbá a nem amerikai személyeknek szinte lehetetlen a legjobban fizetett hedge fund menedzserek közé, egyedül az ausztrál Michael Hintz-nek sikerült a londoni CQS nevű hedge fund alapjával, 265 millió dollárt keresett a menedzser.