Tíz a vízen: ünnepel az A38 állóhajó

Vágólapra másolva!
Tízezer fellépő, kétmillió néző járt itt ötezer programon. Az ünneplő A38 saját képzést is indít.
Vágólapra másolva!

Tíz éve, 2003. április 30-án Maceo Parker koncertjével nyílt meg az A38. Azóta nagyjából kétmillióan vásároltak jegyet a nagyjából ötezer programra, hogy a kb. tízezer fellépő valamelyikét megnézzék. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ez idő alatt a hajó nemcsak több rangos díjat kapott meg, hanem a maga kategóriájában - vagyis a világsztároknál kisebb, az ismeretlen feltörekvőknél nagyobb nevek szintjén - bejáratott, hiteles, az európai koncertszervező ügynökségek látókörében lévő hellyé lett.

Az A38 a pontos évfordulón, vagyis április 30-án, kedden több koncerttel is ünnepel (a részletek itt): a Rájátszás projekttel, José González Junip nevű zenekarával, Richard Dorfmeister és Rupert Huber Tosca nevű formációjával; a teraszt a Random Trip nyitja, az étteremben a Budapest Bár festi alá a vacsorát, énekesek nélkül. Az élményt az MVM támogatásával látványos fények fokozzák; a Fényműhely további koncertekhez is kapcsolódik majd. A következő hetek, hónapok kiemelt koncertjei azok lesznek, amelyek korábban elmaradtak: Billy Talent (már teltházas), Crystal Castles (július 10.), Amanda Palmer (november 10.).

A klub, illetve összművészeti hely szeptembertől technikai iskolát is indít: Akadémia 38 néven hangmester képzést folytat szeptembertől. 300 elméleti és 200 (részben magán a hajón töltött) gyakorlati órával lehet megszerezni az OKJ-s papírt, kifejezetten élő koncertek, rendezvények hangosítására. Ha ez sikerrel jár, további képzések bevezetését is tervezik. Megújul az A38 honlapja, a videóarchívum is helyet kap majd itt. A blog már elindult, a jövőben a nemrég nagy sikerrel kipróbált élő Ustream-közvetítéseket is tervezik rendszeressé tenni. Továbbá kiad két lemezt is a hajó: Barabás Lőrinc első szólóalbumát, a Wattican Punk Ballet bemutatkozását. Ezek a projektek NKA-támogatással valósulnak meg, a tervek között nem szerepel, hogy rendszeresen cd-ket jelentessenek meg.

A tízéves évforduló azt is jelenti, hogy hamarosan eljön a hajó, úgy értve: a konkrét hajó karbantartásának ideje. 2014. január 2-án kiemelik a Dunából és elszállítják. Ha minden jól megy, februárban már visszakerülhet a helyére, de ez majd csak akkor derül ki, amikor átvizsgálták.

Forrás: A38.hu