Meglepő beszámoló a svájci nagybanktól

Vágólapra másolva!
A UBS svájci bankház az elemzői várakozásokat meghaladó eredményről számolt be az idei első negyedévre vonatkozóan, aminek hatására kilőtt az árfolyam, a cég részvényei 6,3 százalékkal emelkednek. A szakértői becsléseket kétszeresen meghaladó 988 millió svájci frankos nettó jövedelmet ért el a bank. A számokból úgy tűnik, a zürichi pénzintézet sikeresen végre tudja hajtani stratégia váltását. Még a tavalyi évben hajtott végre a bank 10 000 fős elbocsátást, emellett több üzletágát is megszűntette, hogy jobban tudjon fókuszálni a magasabb jövedelmezőséget biztosító vagyonkezelési divízióra.
Vágólapra másolva!

Svájc legnagyobb bankja, a UBS az elemzői várakozásoknál nagyobb eredményről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében. Elsősorban a befektetési banki üzletágában ért el sikereket a bank, de a vagyonkezelés is jól teljesített.

A nettó profit 988 millió svájci frankra csökkent az egy évvel ezelőtti 1,04 milliárd frankról, azonban még ezzel is jóval felülmúlta az elemzői konszenzusban szereplő 412 millió svájci frankos becslést.

Forrás: [origo]

A befektetési banki üzletág adózás előtti eredménye 92 százalékkal nőtt 977 millió svájci frankra, holott a szakértők csak 321 milliót vártak. Mind az értékpapírok, mind pedig a tőkepiaci eszközök divíziójából származó bevételek kétszámjegyű növekedést mutattak.

A vagyonkezelési szegmensben ugyan 28 százalékkal kisebb bevételt produkált a bank, mint egy évvel korábban. Ebben az üzletágában 15 milliárd franknyi új tőkét sikerült bevonnia a bank divíziójának az első negyedévben, ami 2007 óta nem látott magas szám.

Forrás: [origo]

A bank vezérigazgatója Sergio Ermotti még a múlt évben jelentett be 10 000 fős elbocsátást és a hitelpapír kereskedési szegmens legnagyobb részének leépítését a befektetési banki üzletágban, hogy ezután jobban tudjon fókuszálni a magasabb profitot biztosító vagyonkezelési és befektetési banki divíziókra.

Ermotti úgy fogalmazott, hogy még túl korai az új stratégia győzelméről beszélni, de ő személy szerint kimondottan elégedett az eddigi eredményekkel. Az ügyfelek pedig jól reagálnak a változásokra és úgy tűnik, működik amit eddig végrehajtottak, mondta el a Bloombergnek adott interjújában.

A Deutsche Bank londoni elemzője egyszerűen úgy fogalmazott a Bloombergnek még a jelentés publikálása előtt, hogy ők "szeretik a UBS-t", méghozzá azért mert úgy tűnik, hogy a vállalat vagyonkezelésre fókuszáló stratégiája sikeres lehet. Ezért a Deutsche Bank a cég részvényeire vonatkozó korábbi tartási ajánlását vételre módosította 18 frankos célár mellett.

A UBS papírjai 20 százalékot emelkedtek az elmúlt fél év során, míg a Bloomberg 40 európai banki- és pénzügyi szektorban szereplő vállalatot tömörítő indexe 13 százalékot. A befektetők pozitívan fogadták a jó eredményeket, ma eddig a részvény több mint 6 százalékot ugrott a reggeli kereskedésben.

A UBS árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]