Véget érhetett a recesszió

Vágólapra másolva!
Három egymást követő hónapban is nőtt az ipari termelés, ami az egész magyar gazdaság szemszögéből jó hír, véget érhetett az első negyedévben a recesszió.
Vágólapra másolva!

Három egymást követő hónapban is nőni tudott az ipari termelés. Márciusban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőtt a termelés. Januárban 3,1 százalékkal, februárban pedig csak épp hogy nőni tudott az ipar, de az nagyon ritka, hogy három egymást követő hónapban is bővülni tudjon az ipari termelés, mutat rá elemzésében a Portfolio.hu.

Tavaly decemberben több gyár is leállt vagy rövidültek a műszakok, a termelés megindulása ezért félig-meddig természetes is, ugyanakkor bizakodásra is okot ad. A Portfolio.hu úgy becsüli, az első negyedévben véget érhetett Magyarországon a recesszió. (A gazdasági visszaesésnek akkor van vége, ha az előző negyedévhez képest nőni tud a gazdasági kibocsátás. Magyarország 2012 eleje óta recesszióban van.)

Az ipar körülbelül 2 százalékos növekedést produkálhatott az előző negyedévhez képest, a mezőgazdaságban a visszaesés aligha folytatódott, a lakossági fogyasztás zsugorodása is megállni látszik.