Veszélyes az arany biztonságában reménykedni

Vágólapra másolva!
"Most, hogy ilyen nagyot esett az aranyár, már érdemes jól bezsákolni belőle! Itt az idő, már olcsó! Most ugyanannyi pénzből még többet tudunk venni!" - Ilyen, és ezekhez hasonló vélemények árasztották el a magyar médiát a nemesfém április közepi áresésekor. Nem az a baj velük, hogy arany vásárlására buzdítanak, sokkal inkább az, hogy nem hangsúlyozzák az aranybefektetésekkel együtt járó kimagasló kockázatokat. Bár azóta az árfolyam emelkedett, mégse felejtsük, hogy a nemesfém egyáltalán nem biztonságos menedék, a pénzünket bizony kockára tesszük, ráadásul nem is akárhogyan.
Vágólapra másolva!

Óvatosan a jótanácsokkal!

Hatalmas, ilyen rövid idő alatt valóban csak nagyon ritkán látható áreséseket szenvedett el az arany árfolyama áprilisban. Tavaly októberben még közel 1800 dollárt kellett fizetni a nemesfém unciájáért, a hetekkel ezelőtt viszont már 1300 dollárért is "alig" akadt vevő a nemesfémre. Bár azóta megjött az ilyenkor szokásosnak mondható korrekció, egy ilyen nagy és heves lejtmenet után jogosan merül fel mindenkiben a kérdés: eljött már az idő, hogy bevásároljunk?

Mivel az elmúlt évek nagy aranymániájának köszönhetően kis hazánkban is elég szép biznisz lett aranyban utazni, bőven találni olyan embert, aki készségesen ad befektetési tanácsot a kialakult helyzetben. A vélemények kereszttüzében nehéz kiigazodni egy laikusnak, bár vannak olyan jelek, amik azonnal árulkodnak, ha az eladó csak ránk akarja sózni portékáját.

1,Tuti tippek nem léteznek, legyünk résen, ha a vásárlás során egyetlen szót sem hallunk az aranyvásárlás kockázatairól. A befektetések világában nincs ingyen ebéd, vagyis ha hozamot szeretnénk elérni, akkor ahhoz mérten bizony kockázatokat is vállalnunk kell érte. Éppen ezért kezeljük fenntartásokkal, ha valaki pusztán azért kínálja befektetésre az aranyat, mert az egy meglehetősen biztonságos eszköz.

Ez egy nagy tévedés, amit a mindössze pár nap alatt elszenvedett 10 százalék feletti árfolyamzuhanás is jól példáz. Aranyat vásárolni épp annyira kockázatos, mintha valaki részvényekbe fektetné pénzét. A nagy hiba, hogy a részvényárak hektikusságával az emberek tisztában vannak, tudják, hogy a tőzsde egy kockázatos üzem, az aranyra ezzel szemben biztonságos mentsvárként tekintenek.

Persze ha megtapasztalták volna a nemesfém 2000-es évek előtti vesszőfutását, talán mindenki egy kicsit más szemmel nézne most az aranyra. Az 1980-as csúcsnál aranyat vásárlóknak ugyanis egészen 2008-ig kellett várni, hogy ismét pénzüknél legyenek, eközben például olyan alternatív befektetési kategóriák, mint a részvények - amik mögött profitot termelő vállalatok állnak, melyek gyarapodása a gazdasági fejlődéssel párhuzamos - 1250 százalékkal emelkedtek.

Véletlenül sem célunk, hogy a részvényeket jobb színben tüntessük fel (hiszen tudnánk olyan periódust is választani - például a 2002-2012-ig tartót -, amikor az arany teljesítménye volt sokkal erősebb), inkább arra szeretnénk rámutatni, hogy egy rosszul időzített aranyvásárlással bizony akár éppoly sokat is veszíthet az ember, mint például a részvényekkel.

Forrás: [origo]

2, Csípőből gyanús kell legyen, ha valaki pusztán azért buzdít aranyvásárlásra, mert már sokat esett az árfolyam. Ez sajnos nem elég a gazdagodásunkhoz, hiszen attól, hogy valaminek esik az árfolyama, még nem feltétlenül lesz elég olcsó, hogy érdemes legyen megvenni. Persze valóban nagyon hívogatóak az alacsony árfolyamok, azok feltámadása azonban egyáltalán nem törvényszerű folyamat. Egy 20 százalékos esést is követheti az árfolyam feleződése, majd újabb 90 százalékos értékvesztése, tartja a tőzsdei mondás (a félreértést elkerülve ez nem jelenti, hogy az aranynál is feltétlenül erre kerül majd sor, vagy hogy mi erre számítunk).

A jövőbeli mozgásokon szeretnénk keresni, márpedig ilyen tekintetben a tartósan zuhanó árfolyam épp rossz üzeneteket küld, arra utalhat ugyanis, hogy a korábban még kellemes környezetben gyökeres fordulat állt be. Ezért is tanácsolja a tőzsdei szleng, hogy hulló késbe ne nyúljunk, nehogy véletlenül megvágjuk magunkat.

Érdemes tehát az aranyra úgy tekinteni, mint egy nagy kockázatú, spekulatív termék, de persze ne csodálkozzunk, ha az aranyárusok ezeket elfelejtik hangsúlyozni, és csak az árfolyam esésével adódó kihagyhatatlan lehetőségre figyelmeztetnek. Miután a nagy "aranylázban" nemcsak az aranybefektetők, de aranykereskedők is megszaporodtak, mostanra sokaknak már csak egy cél lebeg a szeme előtt: minél több aranyat eladni, hogy a befolyó jutalékokból profitra tehessen szert. Ezt ráadásul lehetőség szerint minél gyorsabban szeretnék lezavarni, hogy a készletre megvásárolt arany tartásából eredő árfolyamkockázatokat a lehető legrövidebb ideig fussák.

Milyen nagy igazságok dőlnek meg az arany piacán?

Bár a nagy aranypiaci zuhanást követően egy korrekciós szakasznak törvényszerű volt az eljövetele (az elmúlt hetekben 1320 dollár közeléből 1480 dollár környékére pattant fel az árfolyam), a nemesfém kilátásaival kapcsolatban továbbra is inkább pesszimisták vagyunk, hiszen az árfolyam emelkedését eddig hajtó tényezők közül több is kifulladni látszik:

- a pénzügyi összeomlás miatti félelmek enyhülnek, hiszen sikerült magunk mögött hagyni a bankcsődöktől és az eurózóna szétesése miatti aggodalmaktól hangos időszakokat;

- bár a világ fejlett jegybankjai továbbra is jelentős likviditást pumpálnak a rendszerbe, Amerikában már közeleg a pénznyomtatás vége, legalábbis egyre többen már erre számítanak;

- fokozottabb inflációs félelmekről továbbra sem beszélhetünk, ráadásul az arany reálárfolyamának nagy ingadozásai lényegében megkérdőjelezik a nemesfém inflációs környezet elleni hatékony védőszerepét;

- a befektetők az aranyat eddig biztonságosnak tartották, azonban fennáll a veszélye, hogy a jelentős áresést követően egyre többen megkérdőjelezik majd a nemesfémhez társított különleges funkciót;

- mivel a felsorolt tényezők mindegyike fontos oka volt a lakosság egyre nagyobb mennyiségű aranyvásárlásainak az elmúlt években - a befektetési jellegű kereslet arányát a 2004-es 10 százalék körüli szintről 30 százalékra tornászva -, a nemesfém mellett szóló érvek megkopásával a keresleti oldal további felfutását nagy kockázatok övezik;

Forrás: [origo]

- a kínálati oldal viszont eközben egészségesnek tűnik, sőt az elmúlt évek nagy aranyár emelkedését követően több olyan bányaprojektet is elindítottak, melyek termelése a következő években éri majd el az arany piacát.

Bár az európai adósságválság esetleges ismételt fellobbanása, vagy az arany ékszerek iránti ázsiai kereslet támogatóan hathat az arany árfolyamára, egyre nagyobbak a kockázatok, hogy a trendszerű, több éven át tartó áremelkedések idejének lassan vége szakadjon a nemesfém piacán. Talán az elmúlt hetek ármozgásai is már pont ennek a folyamatnak jelentik az előszelét.