Bedobják a törölközőt a rosszmájúak

Vágólapra másolva!
Szinte naponta újabb történelmi csúcsokat döntenek az amerikai részvényindexek, melynek mostanra fontos hajtóerőt jelenthet, hogy a részvénypiaci ralit látva egyre több shortos dobja be a törölközőt. Az eladási pozíciókat felvevő befektetők úgy zárnak, hogy vételi megbízásokat adnak, ami az emelkedő árfolyamoknak még nagyobb lendületet kölcsönöz.
Vágólapra másolva!

Rendkívül rossz idők járhatnak a shortosokra, ugyanis a részvénypiaci ralit látva az árfolyam esésére játszó pozíciók az utóbbi hónapban nem bizonyulhattak túlságosan nyereségesnek, derül ki a Bespoke Investment összeállításából. Az amerikai tőzsdék szinte napról napra új történelmi csúcsot döntenek, és a vállalati gyorsjelentési szezon során is inkább kellemes meglepetést okozó eredményekről számolnak be a társaságok, amire egyes esetekben nagyobb ugrással reagálnak a cégek részvényei.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

A nagy tőzsdei árfolyamemelkedéseket látva egyre több shortos fújhatott visszavonulót, ami a short pozíciók zárásán keresztül az indexek egyik fontos hajtóerejének számított az utóbbi egy hónapban. A Bespoke vizsgálatából kiderül, hogy azoknak a papíroknak az árfolyama, melyeknek minél nagyobb százalékánál fogadtak az árfolyamok esésére a befektetők, a piaci átlagnál nagyobb emelkedést értek el az elmúlt egy hónapban.

Forrás: [origo]

Például a csütörtökön több mint 20 százalékos ugrást bemutató Green Mountain Coffee, vagy a Tesla részvényeinek 25 százaléknál magasabb a short interest értéke, vagyis a befektetők több mint negyede a papírok esésére fogadott. Ennek ellenére a csütörtöki nagy ugrás azt mutathatja, hogy számos befektető "dobhatta be a törölközőt", vagyis zárhatta akár nem kevés veszteséggel is a pozícióját.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Short interest

A short interest értéke azt mutatja meg, hogy az adott vállalat összes részvényének hány százalékát shortolják a befektetők. Alakulásából következtetéseket lehet levonni az adott részvény alakulására vonatkozóan. A magas short pozíciók zárása az árfolyamok emelkedésével járhat, mivel a részvények tulajdonosainak vevőként kell megjelenni a piacon.