Veszélyekre figyelmeztet Soros és Faber

Vágólapra másolva!
Két guru is a jelenlegi nagy értékpapírpiaci optimizmus veszélyeire felhívó szavaival törte meg a hétvége csendjét. Soros György szerint Olaszország nem sokáig élvezheti majd az állampapírpiaci hozamok csökkenésének áldásos hatásait, Marc Faber szerint pedig a tőzsdék szárnyalása kezd egyre jobban elválni a hurráoptimizmusra okot egyáltalán nem adó reálgazdasági folyamatoktól.
Vágólapra másolva!

Marc Faber, a pesszimista jóslatairól elhíresült tőzsdei szakember a The Globe and Mail kérdéseire válaszul adott hangot borongós véleményének. Az elmúlt negyven évben, amióta közgazdászként és befektetőként aktív Faber, még nem tapasztalt olyan jelentős mértékű szétválást a tőzsdei folyamatok és a reálgazdaság között, mint most. Szárnyalnak a részvényárak, a gazdasági folyamatok viszont korántsem ennyire biztatóak.

Valami törést fog okozni a részvénypiacok lendületében, azonban ahogy az elmúlt évek nagyobb válságai során, most sem lehet azt megmondani, hogy mi váltja majd ki az eladói hullámot. Emiatt érdemes nagyon óvatosnak lenni azoknak, akik jelenleg a portfóliójukban felülsúlyozzák a részvényeket. Faber bevallása szerint vagyonának negyedét tartja jelenleg részvényekben, de ezt a magas arányt már egyre kevésbé érzi komfortosnak.

Ilyen pesszimista vélemény hallatán óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy akkor érdemes-e elkezdeni aranyat vásárolni? Faber már jó ideje köztudottan a nemesfém vételi oldalát erősíti, amit a mostani szavai is megerősítenek: senki nem tudja azt megmondani, hogy vajon most kell-e aranyat venni, de én minden hónapban vásárolok valamennyit a nemesfémből, az 1400 dolláros árszinteken még többet is vettem, mint szoktam - mondta a szakember.

Faber mellett a világ egyik legsikeresebb hedge fund menedzsereként ismert Soros György is óvatosságra intette a befektetőket egy udinei előadásában. Szerinte az olasz kötvényhozamok csökkenésének jótékony hatásai hosszabb távon nem tartanak majd ki, amíg az eurózóna továbbra is fundamentális problémákkal szembesül. Soros szerint közel sem értük el azt az egyensúlyi állapotot, amikor nyugodtan hátradőlhetnénk.

Soros felhívta ismét a figyelmet a közös eurózóna kötvény kibocsátásának szükségességére, de elmondta azt is, hogy az olaszoknak sokkal több erőfeszítést kellene tenni, hogy a kisebb vállalatok számára is elérhető legyen a hitelpiac. A guru szerint egyre világosabbá válik, hogy a megszorítások politikája nem működik, amit idővel az országok is felismernek majd. Ez minél előbb megtörténik, annál jobb.