Csak most ér véget a szabadságmizéria

Vágólapra másolva!
Öt hónap telik el az évből, mire a kormány megváltoztatja a szabadság számítására vonatkozó törvényt, így a jövőben már nem kap kevesebb bért az a dolgozó, aki rosszkor, rövidebb hónapokban megy el szabadságra. Több szabad vállalkozási zóna is lesz.
Vágólapra másolva!

A kormány a múlt héten döntött a szabad vállalkozási zónák kibővítéséről és a távolléti díj számításának új módjáról - mondta Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón.

A távolléti díj számítása úgy módosul, hogy a szabadságon lévő havibéres dolgozók bére nem változik, vagyis visszaáll a korábbi számítási mód - mondta az államtitkár. Az erről szóló törvénymódosítás a napokban a parlament elé kerül.

A kormánynak így durván öt hónapjába telik, hogy lezárja a szabadságszámítás körüli mizériát. Mint arra elsőként az adókamara felhívta a figyelmet, a kormány úgy változtatta meg év elejétől a szabadság számítását, hogy rövidebb hónapokban (ahol 22-nél kevesebb a munkanapok és a fizetett ünnepnapok száma) a dolgozók nagy része rosszul jár, ha akkor megy el szabadságra, és sok ezer vagy akár pár tízezer forinttal is kevesebbet kap, mint amennyi a munkaszerződésében szerepel. A kormány április elején látta be, hogy a helyzet tarthatatlan, a munkavállalói és munkáltatói jelzések hatására beadta a derekát, és elhatározta, hogy visszaállítja a régi szabályt. A törvény megszületéséhez onnan kezdve is kell tehát legalább másfél hónap.

Érdekesség egyébként, hogy a tegnapi Magyar Közlönyből derül ki, hogy a munkaügyi szabályozásért felelős helyettes államtitkár, Kardkovács Kolos lemondott a tisztségéről, így a Nemzetgazdasági Minisztériumban foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkári megbízatása május 10-én, múlt pénteken megszűnt.

A szabad vállalkozási zónák meglévő, 47 kistérséget és 903 települést érintő száma 14 kistérség 177 településével bővül - jelentette be az államtitkár. Az új vállalkozási zónák között van a devecseri, nagyatádi, komlói, pásztói, bélapátfalvai, sátoraljaújhelyi, mezőtúri, kiskunhalasi és bajai kistérség is.

A vállalkozási zónák bővítéséről hamarosan megjelenik a kormányrendelet. A munkahelyteremtő pályázatokon egy munkahely létesítésére 3 millió forintot lehet nyerni, de a szabad vállalkozási övezetekben végrehajtott fejlesztésekhez további 700 ezer forint jár. Ezzel magyarázta az államtitkár azt, hogy a 10 milliárdos kiírásra 22 milliárd forint igény érkezett, és ebből aránytalanul magas - 7,8 milliárd forint - a zónák részesedése. A jövőben a megyei önkormányzatok látják el információval a zónákról az érdeklődő vállalkozókat.