Nyolc tévéfilm készül hatszázmillió forintból

Vágólapra másolva!
Magyar Média Mecenatúra keretében 16 alkotó kapott összesen mintegy 600 millió forintot filmkészítésre - közölte a médiahatóság.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács a héten döntött a Fehér György tévéfilmes és az Egri Lajos forgatókönyvírást támogató pályázatok eredményéről: döntésnek köszönhetően nyolc forgatókönyv és nyolc tévéfilm készülhet el. A tévéfilmek és animációs filmalkotások forgatókönyveire és filmterveire idén 10 milliós pályázati keretösszeg állt rendelkezésre, amelyet a Médiatanács 10,7 millió forintra megemelt. A megemelt keretösszegből a Médiatanács döntése alapján nyolc filmterv juthatott támogatáshoz.

A támogatottak között van Papp Gábor Zsigmond Ketten Párizs ellen című filmsorozat-terve, amely Vaszary Gábor 1938-ban megjelent regényéből készül. A könyv a háború előtti Magyarország egyik bestsellere volt. A film két budai ifjú kalandjait meséli el, akik Párizsban kalandoznak, jobbára egy fillér nélkül. Szintén forgatókönyv-írásra használhatja fel a támogatást Kapitány Iván, aki Petőfi Sándor és barátai életének egy fontos szakaszából mutat be részleteket.

Tavaly a televíziófilmeket és tévéfilmsorozatokat támogató pályázaton közel 450 millió forintot osztott ki a Médiatanács, idén 600 millió forintos keret állt rendelkezésre. A médiatanács eheti döntése alapján nyolc tévéfilm készülhet el összesen 594,7 millió forintból. Fekete Krónika címmel Ráth-Végh István azonos című 1958-as műve alapján készít filmet Pajer Róbert. Sütő András Hargitai vadászkalandok című regényéből ifjúsági film készül, de tévéfilm lesz Köbli Norbert A berni követ című forgatókönyvéből is.