Vége a vitának: többet kapnak a Volkswagen dolgozói

Vágólapra másolva!
Jelentősebb béremelést harcolt ki Németország legnagyobb szakszervezete a Volkswagennél, melynek értelmében az autógyártó németországi alkalmazottainak kicsit kevesebb mint a fele fog magasabb béreket kapni szeptembertől. Európa legnagyobb autógyártója annak ellenére emeli a fizetéseket, hogy régóta szenved az európai autóipar visszaesésétől, bár Kínában nagyobb növekedésre volt képes a társaság. A bejelentésre óvatos emelkedéssel reagáltak a Volkswagen részvényei.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a Volkswagen Németország legnagyobb munkás szakszervezetével, hogy az autógyártó 5,7 százalékos béremelést hajt végre az alkalmazottai körében a következő 20 hónapban. Ennek első körében 3,4 százalékos béremelést valósítanak meg szeptember elsejéig, míg 2014 július elsején további 2,2 százalékos bérnövekedés fog érkezni. Ez a vállalat 102 ezer munkavállalóját fogja érinteni Németország nyugati felén, ami nagyjából 40 százaléka a Volkswagen csoport által az országban alkalmazott 249 ezer embernek - írja a Bloomberg.

A Volkswagen azután lehet kénytelen béremelést végrehajtani, hogy az IG Metall szakszervezet fizetésnövelést harcolt ki májusban 770 ezer tagja számára a németországi Bavaria államban. Az ottani megállapodás ugyanis kiváló példaként, és érvként szolgált a többi szakszervezet számára is az ország többi részén.

Európa legnagyobb autógyártója annak ellenére kénytelen béremelést végrehajtani, hogy a cég sok versenytársához hasonlóan szenved az európai autóipar régóta tartó visszaesésétől. Európában közel húsz éves mélypontra esett az újautó regisztrációk száma az első negyedévben, miközben Amerikában a piac növekedését lehet látni. Ugyanakkor a második negyedévtől már mérsékelt javulást vár a Volkswagen, melynek jelei már áprilisban is láthatóak voltak. A negyedik hónapban az európai autópiac 1,8 százalékkal tudott bővülni éves alapon, és különösen a a Volkswagen teljesített jól, mivel 9,5 százalékkal tudta növelni eladott autói számát.

Ráadásul a Volkswagen jobban át tudta vészelni a régiós autópiac pocsék teljesítményét, köszönhetően az erős kínai, brazil és oroszországi jelenlétének. A Volkswagen csoportba tartozó Audi eladásai 13 százalékkal tudtak növekedni a leggyorsabban bővülő régiónak számító Kínában az első negyedévben egy év alatt, amivel a legjobb teljesítményt produkálták.

Nagy részben ennek köszönhetően 2,5 millió darab autót értékesített a Volkswagen az idei első három hónapban világszerte, ami némileg elmarad az elmúlt negyedévek teljesítményétől, viszont a 2012-es első negyedévhez képest még így is 5 százalékos növekedést jelent.

Forrás: [origo]

A növekvő értékesítések miatt a menedzsment arra számít, hogy a cég üzemi eredménye (EBIT) is a tavalyi, mindenkori rekordot jelentő 11,51 milliárd eurós szinten, vagy a fölött fog alakulni idén. Ugyanakkor a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások átlaga ennél magasabb EBIT-ről szól A szakértők viszont a közeljövőben elkezdhetik visszavágni eredményvárakozásaikat, és nagy kérdés, hogy ez mennyire fog tükröződni a Volkswagen részvényeinek árfolyamában.

Forrás: [origo]

A bejelentésre mérsékelt pluszokal reagáltak a Volkswagen részvényei, melyek 0,3 százalékos erősödést mutatnak.

Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]