A britekkel is meggyűlik a Ryanair baja

Vágólapra másolva!
A brit versenyfelügyelet azt szeretné elérni, hogy a Ryanair csökkentse részesedésének mértékét a szintén ír Aer Lingus légitársaságban. A hatóság amiatt aggódik, hogy a Nagy-Britannia és Írország közötti repülőutakon magasabbak árak érvényesülnek a verseny hiánya miatt, ugyanis a két légitársaság 80 százalékot hasít ki a két ország közötti utasforgalomból.
Vágólapra másolva!

A brit versenyfelügyelet azt szeretné elérni, hogy a Ryanair csökkentse részesedésének mértékét az Aer Lingus légitársaságban. Mivel a hatóság attól fél, hogy a Nagy-Britannia és Írország közötti utakon magasabbak az árak a verseny hiánya miatt. A két légitársaság 80 százalékkal részesedik a két ország közötti utasforgalomból.

A felügyelet hivatalosan holnap, piacnyitás előtt hozza nyilvánosságra közzétételét, amiben vélhetően arra kéri majd a Ryanairt, hogy 25 százalék alá csökkentse jelenlegi közel 30 százalékos részesedését az Aer Lingusban, írja a Bloomberg. Ugyanis a 25 százalék feletti rész olyan jogokat ad az azzal rendelkező tulajdonos számára, amivel már befolyásolni tudja a vállalat stratégiáját, akár árazási politikáját is.

Európa legnagyobb fapados légitársasága már 2006 óta - amikor bevásárolt az Aer Lingus részvényeiből - harcol a szabályozókkal annak érdekében, hogy sikeresen vásárolja fel célpontját. Legutóbb idén kaszálta el az EU a szintén ír légitársaság teljes bekebelezését, ugyancsak versenyjogi aggályokra hivatkozva.

A holnapi közlemény azonban még nem végleges hatályú, a Ryanairnek így lesz ideje arra reagálni. A végleges döntés csak júliusra várható, de a légitársaságnak lehetősége lesz ez ellen is fellebbezni. A Ryanair akár évekig is elhúzhatja majd a brit felügyelet döntésének végrehajtását, ugyanis még mindig vitatja az EU határozatát az Aer Lingus felvásárlásával kapcsolatban is.

A Ryanair árfolyama (London)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]