Vágólapra másolva!
A Tescóhoz hasonlóan Európa legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Carrefour is szenved az európai recessziótól. A vállalat árbevétele ugyanis nagy mértékben visszaesett az "öreg kontinensen", és az HSBC bankház szerint ez a folyamat csak folytatódni fog. Az elemzőház szerint a vártnál jóval nagyobb lehet a Carrefour profitjának zsugorodása idén, emiatt pedig rontott a francia társaság részvényeire vonatkozó ajánlását. Minderre nagyobb mínusszal reagáltak a Carrefour papírjai, és az egyik legrosszabb teljesítményt mutatják a francia tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Nem tolonganak a vevők a Carrefour európai boltjaiban

A Tesco mellett Európa legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Carrefour is forgalmának visszaeséséről számolt be ma közzétett jelentésében. A francia cég árbevétele egy év alatt 1,3 százalékkal, 20,83 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben A visszaesést részben a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása okozta. Ezt támasztja alá, hogy a devizamozgásoktól megtisztított adat szerint 1,3 százalékos volt a Carrefour árbevételének bővülése éves alapon.

A társaság - sok versenytársához, például a Tescóhoz hasonlóan - továbbra is szenved az európai recessziótól, mely a magánszektor elkölthető jövedelmének csökkenésén keresztül nyomást helyezett a Carrefour forgalmára is, és az árainak csökkentésére kényszerítette a céget. Ezt támasztja alá, hogy a társaság Európában elért (Franciaország nélkül számított) árbevétele 3,5 százalékkal volt alacsonyabb 2013 első három hónapjában, mint egy évvel korábban.

Forrás: Origo

Emiatt a Carrefour számos nem kulcsfontosságú üzletétől volt kénytelen megválni, hogy a befolyó pénzből fenn tudja tartani piacvezető szerepét Nyugat-Európában. Ennek keretében 3,4 milliárd euró értékben értékesítette különböző eszközeit az elmúlt másfél évben.

Franciaországban szintén csökkent az üzletlánc forgalma, 0,7 százalékos volt a visszaesés éves alapon. Ebben a kulcsfontosságúnak számító hazai piacon tapasztalható egyre élesebb verseny is szerepet játszik, mivel a helyi riválisok egyre erőteljesebben növelik jelenlétüket a Carrefour kárára.

Gyenge eredmények után lépett az HSBC

A pocsék európai eredményeket látva az HSBC a korábbi semlegesről alulsúlyozásra módosította a Carrefour részvényeire vonatkozó ajánlását. A bankház indoklása szerint idén a várt 6,7 százalék helyett 17 százalékkal fog csökkenni a kiskereskedelmi lánc profitja Európában a forgalom visszaesése miatt.

Forrás: Origo

A rossz hírek miatt a Carrefour papírjai az egyik legrosszabb teljesítményt mutatják ma a francia tőzsdén, mivel már 3,7 százalékos mínuszban mozognak.

Carrefour árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo