Hol gasztrofesztiválozunk az idén nyáron?

gourmet fesztivál, budai gourmet
Vágólapra másolva!
A nyári fesztiválok jelentős részét adják a különböző gasztronómiai kiállítások, főzőversenyek és mulatságok. Ezek sajnos sok esetben nem többek egy rosszul sikerült falunapnál, de mindig akad egy-két érdekesebb, amit kár lenne kihagyni, pláne, ha a környéken járunk. 
Vágólapra másolva!
I. Budavári Sörfesztivál Forrás: MTI/Kollányi Péter

III. Budavári Sörfesztivál
Mikor: június 13-16.
Hol: Budai Vár (Oroszlános udvar, Hunyadi udvar)
Belépő: Bérlet 6999 Ft (tartalmaz egy korsó sört), Napijegy: 1999 Ft

A Főzdefeszt utáni hétvégén is lesz hova menni, ha sörözni szeretnénk. Az idén harmadszor megrendezett Budavári Sörfesztiválon elképesztő mennyiségű sört kóstolhatunk (itt a lista, elvileg 200 fajta), kisebb és nagyobb, külföldi és hazai főzdéktől. Hopfanatic, Kissler, Kapucinus, Gyertyános, Stari - hogy csak az ismertebb kézműves főzdéket említsük, mellettük pedig a hazai nagy sörgyárak és külföldi (cseh, belga, szlovák, német) kisebb-nagyobb főzdék is kipakolnak pár hordó érdekességet.

Kiknek ajánljuk: Aki a Főzdefeszten nem tudott eleget inni. Vagy aki tudott, de egy hét alatt kipihente.

Bori rétestésztát nyújt. Húz. Forrás: Táfelspicc
Bori rétestésztát nyújt. Húz. Forrás: Táfelspicc


IV. Rétes és Lakodalmas Fesztivál

Mikor: június 28-29.
Hol: Révfülöp, Béke u. 1. (Sportüdülő)

Kisebb összeget tennénk rá, hogy a házi réteskészítés jövőre menőbb lesz, mint a macaron, amivel mi egyébként okésak vagyunk: ugyanolyan idegtépő mindkettő elkészítése, és ugyanolyan sok rosszul sikerültet lehet kapni mindkettőből, viszont a jó rétes ezerszer jobb a jó macaronnál. A lényeg az, hogy ha valaki jövőre szeretne relevánsnak látszani ilyen gasztronómiai kérdésekben, akkor lehetőleg még az idén megtanul rétestésztát nyújtani. Ezt meg lehet tanulni Ács Bori útmutatójából is, vagy el lehet menni Révfülöpre, és az ottani réteshúzó programok egyikén ellesni, amit kell. Maga a fesztivál a rétes mellett rámegy a lakodalmas tematikára is, amit mi egy kicsit félve veszünk tudomásul, de még az is lehet, hogy jól sül el a dolog, és legalább a lakodalmaknak az a része meglesz, amikor mindenki tompára eszi magát jó zsíros dolgokkal.

Kiknek ajánljuk: Akik a jövőre kezdődő rétesforradalmat az első sorból szeretnék vezetni.

Egy nagyon jó birkapörkölt tavalyról. Forrás: Táfelspicc

XV. Karcagi Birkafőző fesztivál

Mikor: június 28-29.
Hol: Karcag, Múzeum park
Nevezési díj: 3000 Ft

Szerkesztőségünk szívében igen előkelő helyet foglal el a birka, és minden belőle főzött étel, ha tehát azt halljuk, hogy birkafőző fesztivál lesz, ráadásul a birkában igen profi Karcag és régiója jóvoltából, akkor csak annyit kérdezünk, hogy mikor. Nos, a tizenötödik karcagi birkafőző verseny június utolsó hétvégéjén lesz, ha valaki nevezni szeretne, 3000 forint ellenében megteheti. Valami olyasmire számítsunk, ami után hetekig nem jön ki a bőrünkből a finom birkaszag.

Kinek ajánljuk: Akik nem kezdik el húzni a szájukat, amikor megérzik a birkafaggyú illatát.

Forrás: [origo]

X. Heves Megyei Kakasszépségverseny és Bográcsfesztivál

Mikor: június 22-23.
Hol: Poroszló

A hazai baromfifogyasztásról sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy kihasználná a kakasban rejlő lehetőségeket - leszámítva az itt-ott kapható kakasherepörköltet, de azt sokan nem szeretik. Ezen kívánnak változtatni a bográcsfőzőverseny szervezői, ahol a nevezők az általuk legjobbnak tartott kakasételt főzhetik meg. A főzés mellett a rendezvény igazi vonzereje a kakasszépségverseny lesz, ahol négy kategóriában lehet nevezni (határidő: június 20.), bár szerintünk az utóbbi kettő (baromfikakas, pulykakakas, libagúnár, kacsagácsér) kicsit csalás, azok már nem igazi kakasok. Mondjuk az is igaz, hogy mi nem vagyunk agrárszakemberek, tehát lehet, hogy mégis.

Kinek ajánljuk: Nem tudjuk elképzelni, hogy van olyan ember, akit ne érdekelne egy feszültségekkel teli, kiélezett kakasszépségverseny, úgyhogy mindenkinek.

Forrás: Táfelspicc

Csabai sörfesztivál és csülökparádé

Mikor: június 13-16.
Hol: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete

A könnyű nyári csülközésnek szép hagyománya van itthon (vagy ha nincs, akkor lehetne), semmi hibát nem találunk abban, ha pont a június közepi kánikulára időzítenek egy csülök- és sörfesztivált. A sörkínálat figyelemre méltó, az ismertebb kézművesek a budai fesztivál mellett itt is csapolnak majd.

Kinek ajánljuk: Akinek ez jobban útba esik, mint az ugyanakkor tartott Budavári Sörfeszt.

Balatoni Hal és Bor Ünnep

Mikor: június 20-23.

Hol: Csopaki strand

A Csopaki Önkormányzat által meghirdetett rendezvény egyszerűségében is az egyik legszimpatikusabb. Különösebb csinnadratta és kiöregedett haknikirályok nélkül (vagy hát fogalmazzunk úgy, hogy a honlapon ezeket nem tüntetik föl) szerveznek egy többnapos horgász- és halászléfőző versenyt, hozzácsapnak egy olyat, hogy Olaszrizling éjszakája (hét környékbeli pincészet részvételével), ami nyilván kíméletlen mennyiségű, de kulturált formában történő csopakirizling-fogyasztást jelent, és meg is vagyunk. Versenykiírás itt.

Kinek ajánljuk: Akik nem bírják a szintis haknikirályokat, de szeretik a rizlinget.