Kelendő nagyon az eurós magyar kötvény

Vágólapra másolva!
Májusban 563 millió euró értékben adott el a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) az ÁKK, így összességében már több mint 1,6 milliárd eurónyi van a papírból a befektetők kezében. A kötvény nagy sikere a folyamatosan csökkenő jegybanki kamatnak, és a nemzetközi piacokon tapasztalható alacsony hozamkörnyezetnek lehet köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi 104,5 millió után májusban 563 millió euró értékben adott el a Prémium Euró Magyar Államkötvényből a Magyar Államadósság Kezelő Központ. A PEMÁK teljes állománya így már 1,645 milliárd euróra emelkedett annak tavaly novemberi kibocsátása óta - áll az ÁKK által kiadott közleményben.

A kötvénnyel való elégedettséget jól jelzi, hogy májusban mindössze 13 ezer euró értékben váltottak vissza a papírból a befektetők. Áprilisban viszont egy nagyobb intézményi befektető 560 millió euró értékben váltott vissza a kötvényből.

A PEMÁK értékesítése tavaly novemberben kezdődött a 2015/X jelű kötvénnyel, melynek kamata az eurózóna akkori 2,6 százalékos inflációs rátája plusz 2,5 százalék volt euróban. Ennek forgalmazása januárban megszűnt, és helyét a 2016/X jelű, három éves futamidejű államkötvény váltotta fel. Ennek kibocsátását január elején kezdte meg az ÁKK, mely 2,5 százalékos prémiumot fizet az eurózóna 2,2 százalékos inflációs rátája felett. Így összességében 4,7 százalékos névleges eurós kamatozással forog a papír, ami kifejezetten vonzóvá teszi a befektetők körében.

Forrás: Origo

A rövid lejáratú államkötvényekkel hasonló biztonsági szinten emlegetett bankbetétek ugyanis ennél jóval alacsonyabb eurós kamatokat kínálnak, és a jegybanki kamatcsökkentések hatására a forint betétek ígérnek átlagosan 4,5-5 százalék körüli kamatot. Emiatt a befektetők elkezdhettek elfordulni a bankbetétektől, és többek között az államkötvények felé átcsoportosítani a tőkéjüket. Ezen túl a fejlett piacokon látható alacsony kamatkörnyezet miatt a külföldi befektetők számára is vonzó lehet az átlagosnál nagyobb eurós hozamot ígérő PEMÁK.

Forrás: Origo

A kötvényt természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli társaságok egyaránt vásárolhatják. A PEMÁK teljes állományának 13 százaléka a háztartások kezében, a maradék 87 százalék pedig belföldi és külföldi intézményi befektetők kezében található.

Az ÁKK egyébként a 2016/X jelű kötvény értékesítését május 17-én lezárta, azonban a folyamatos értékesítés biztosítása érdekében 2016/Y jelű, 3,95 százalékos névleges eurós kamatozású kötvényt kezdett piacra dobni, így már csak az utóbbi érhető el a befektetők számára.