A tranzakciós adó áthárítása miatt büntetett a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Jogsértő díjfajta és díjszámítási mód miatt a Volksbanknak 200 millió forintot kell visszafizetnie az ügyfeleinek. A tranzakciós díjat akarta ilyen módon áthárítani.
Vágólapra másolva!

Új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával a Volksbank jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket az ügyfeleire - áll a PSZÁF ma közzétett határozatában.

A hatóság 21 millió forint bírságot szabott ki a bankra, megtiltotta a jogsértés folytatását, és arra kötelezte, hogy augusztus közepéig fizesse vissza az ügyfeleinek a jogtalanul beszedett bő kétszázmillió forintot.

A közlemény szerint a bank 2013. március 2-ától bevezetett könyvelési díja elismerten a tranzakciós illeték áthárítására szolgált. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A módosításhoz a bank nem kérte az ügyfelek aktív hozzájárulását, csak a szerződés hallgatólagos elfogadását vagy felmondását tette lehetővé számukra.

A Volksbank a vizsgálat szerint 2013. május elejéig összesen 233 millió forintnyi díjat szedett be jogszerűtlenül, ezt az összeget kell visszatérítenie ügyfeleinek.

A kormány által idén januárban bevezetett, a bankok által fizetendő tranzakciós adót gyakorlatilag az összes bank áthárítja az ügyfeleire. A PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított az ügyben.